Pasiekė ir Australiją. Virš Melburno sprogo rusiška raketa (Video)  ()

Vieno Australijos miesto gyventojai matė, jų manymu, meteorito kritimą, tačiau paaiškėjo, kad tai buvo Rusijos kosminių šiukšlių nuolaužos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos miesto Melburno gyventojai naktį iš antradienio, rugpjūčio 8 d., stebėjo ryškų šviesos spindulį. Šis „šviesų šou“ truko maždaug minutę, kol nugriaudėjo garsus sprogimas.

Pirmiausia naktinį dangų perskrodė paslaptingas ryškus šviesos ruožas, o paskui skilo į ryškiai degančias dalis. Vietos gyventojai manė, kad tai krintantis meteoritas ar kometa, tačiau paaiškėjo, kad tai nuolaužos iš Rusijos nešančios raketos, rašo „The Guardian“.

Vietos mokslininkai teigė, kad šis objektas negali būti krentantis meteoritas, nes degančios medžiagos spalva rodė, kad danguje yra dirbtinis objektas. Įprasti krentantys meteoritai dėl savo cheminės sudėties danguje šviečia žalia arba mėlyna spalva, tačiau, kaip matote vaizdo įraše, ryškus šviesos ruožas buvo labiau oranžinis. Kita vertus, atsižvelgiant į šio naktinio reiškinio trukmę, tai tikrai negali būti meteoritas, kuris paprastai labai greitai sudega.

 

Netrukus Australijos kosmoso agentūra paskelbė, kad australai tikriausiai stebėjo, kaip nukrito nuolaužos iš Rusijos nešančiosios raketos, kuri pirmadienį, rugpjūčio 7 d., iškėlė palydovą į kosmosą, po to, kai buvo paleista iš Plesecko kosmodromo. Mokslininkai mano, kad viena iš raketos „Sojuz“ pakopų į atmosferą įskriejo dideliu greičiu baigusi savo misiją.

 

Remiantis Australijos kosmoso agentūros pranešimu, dalis Rusijos nešančiosios raketos turėjo saugiai nukristi į Ramųjį vandenyną netoli Australijai priklausančios Tasmanijos salos pietrytinės pakrantės.

Pasak Alano Duffy iš Swinburne universiteto (Australija), šis reiškinys buvo labai neįprastas, nes tai buvo ryškiausias kosminių šiukšlių patekimas į atmosferą, kokį jis kada nors matė.

 

Pasak Alice Gorman iš Flinderso universiteto Australijoje, 25 metrų ilgio „Sojuz“ raketa sveria 105 tonas, o kai ji iškėlė palydovą į orbitą, atskirta pakopa grįžo į Žemę iš labai didelio aukščio ir labai dideliu greičiu. Net kai raketos skeveldros skraidė viena nuo kitos, jos toliau degė naktiniame danguje.

Mokslininkai mano, kad raketos skeveldros judėjo labai greitai, todėl pralaužė garso barjerą, todėl Melburno gyventojai išgirdo sprogimą. Pasak Duffy, paskutinės raketos pakopos nuolaužos greičiausiai sudegė kelis kilometrus virš paviršiaus.

Beje, prieš 3 metus atmosferoje virš Australijos sprogo ir viena iš Rusijos nešančiosios raketos „Sojuz“, kuri taip pat paleido palydovą iš Plesecko kosmodromo, etapų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(11)
(-10)

Komentarai ()