Ištaisyta istorinė klaida. Didžiausia pasaulyje smėlio sala keičia pavadinimą (Video)  ()

Didžiausia pasaulyje smėlio sala, kuri dešimtmečius buvo žinoma kaip Freizerio sala, pagaliau atsikrato savo kolonijinio pavadinimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Salos, esančios prie Kvinslando pakrantės Australijoje, pavadinimas dabar atkurtas į senąjį vietinį pavadinimą – K'gari. Pavadinimas buvo atkurtas per vyriausybinę ceremoniją, kurią surengė Kvinslando administracija, dalyvaujant šimtams žmonių iš vietinės Butchulla bendruomenės.

Naujojo pavadinimo reikšmė

Pavadinimas K'gari, tariamas gari, vietinėje Butchulla kalboje turi gilią reikšmę, nes jis verčiamas į rojų. Kiekvienais metais šimtai tūkstančių lankytojų plūsta į K'garį, kad pamatytų kvapą gniaužiantį salos grožį.

Salos vietinio pavadinimo atkūrimas yra dešimtmečius trukusios Butchulla žmonių kampanijos rezultatas. 2017 metais buvo pasiekta dalinė pergalė, kai salos Great Sandy nacionalinis parkas buvo pervadintas į K'gari. Tačiau neseniai priimtas sprendimas žengia dar žingsnį toliau – visiškai atsisakyta pavadinimo Freizerio sala (Fraser Island).

Freizerio salos pavadinimas tapo netinkamas kultūriniu požiūriu, nes jis buvo siejamas su Eliza Fraser, škote, kuri atsidurė saloje 1830-aisiais sudužus jos laivui. Fraser atsiminimuose parašė neigiamą pasakojimą apie jos „nelaisvę“ – ją neva pagrobė Butchulla žmonės, kuriuos moteris vadino „laukiniais“ ir „kanibalais“. Nepaisant to, kad išgyvenusieji tam prieštarauja, šis melas išplito visoje Anglijos kolonijoje, taip suteršiant Butchulla žmonių reputaciją.

 

Butchulla žmonėms šis pervadinimas ištaiso istorinę klaidą.

Freizerio sala

Freizerio sala (angl. Fraser island), arba K’gari – sala rytinėje Australijos pakrantėje, Kvinslando valstijoje, 200 km į šiaurę nuo Brisbeno.

Freizerio salos plotas – 1630 km². 124 km ilgio salos pakrantė – vien smėlio paplūdimiai ir kopos. Per metus čia iškrinta daugiau kaip 1500 mm kritulių per metus. Sala yra didžiausia smėlio sala pasaulyje.

1992 m. Freizerio sala įrašyta į UNESCO Pasaulio Paveldo sąrašą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()