Mėnulio kolonizavimo link. Sugalvotas naujas būdas reguliariam žmonių ir krovinių pristatymui į Mėnulį  ()

Tyrėjai siūlo panaudoti naują erdvėlaivį, kuris nuolat bus kosmose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kelios kosmoso agentūros iš įvairių pasaulio šalių artimiausiu metu planuoja ne tik išlaipinti astronautus Mėnulyje, bet ir sukurti ten nuolatinę bazę. Privačios įmonės taip pat planuoja prisijungti prie Mėnulio lenktynių, tikėdamosi reguliariai skraidinti į Mėnulį turistus, gabenti krovinius arba užsiimti mineralų gavyba Mėnulyje. Tam reikia pristatyti daugybę krovinių ir žmonių, kurie galėtų judėti tarp Žemės ir Mėnulio, o tai yra labai sunki užduotis.

Grupė mokslininkų iš Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos neseniai paskelbė savo tyrimą išankstinio spausdinimo serveryje arXiv, kuriame pristatė savo šios problemos sprendimo būdą, rašo „Universe Today“.

Mokslininkai mano, kad specialus erdvėlaivis galės nugabenti krovinius ir žmones į Mėnulio orbitinę stotį, o atgal į orbitą aplink Žemę pristatyti ne tik žmones, bet ir iškasamus išteklius. Mokslininkai priėjo prie išvados, kad elipsinė orbita, kuria skris laivas, yra pati optimaliausia sąnaudoms sumažinti.

XX amžiuje JAV ir sovietų kosmoso agentūros, siųsdamos misijas į Mėnulį, rėmėsi laisvo grįžimo trajektorija. Tam reikėjo panaudoti Mėnulio gravitacinę trauką, kad būtų atliktas aštuonių figūrų manevras, todėl erdvėlaivis grįždavo namo su minimaliais orbitos koregavimais ir atitinkamai minimaliomis degalų sąnaudomis. Naujos NASA „Artemis“ Mėnulio programos misijos taip pat naudos panašius skrydžio maršrutus.

 

Tačiau šiuo atveju erdvėlaivis gali skristi tik viena kryptimi ir tada nusileisti Žemėje. Tačiau reikia reguliarių judėjimų tarp Mėnulio ir Žemės, nenuleidžiant tokio laivo nei Žemėje, nei Mėnulyje.

Todėl mokslininkai pasiūlė sukurti naują erdvėlaivį, kuris nuolat suktųsi aplink mūsų planetą ir mūsų palydovą. Į šį laivą iš Žemės gali būti siunčiami kroviniai ir žmonės, o jis juos pristatys į orbitą aplink Mėnulį, kur viską paims kitas laivas.

 

Tokiam erdvėlaiviui, kuris nuolat bus kosmose, reikia specialių variklių ir kuro, kad jis nuolat skristų orbitoje. Mokslininkai mano, kad siekiant kuo labiau sumažinti degalų sąnaudas, optimali naujojo erdvėlaivio skrydžio trajektorija bus elipsės formos orbita su perigėjumi netoli Žemės ir apogėjų už Mėnulio. Norint pakoreguoti kursą, reikia tik minimalios traukos. Nors mokslininkai vis dar mano, kad norint patikrinti tikrąjį jų plano efektyvumą, reikia atlikti papildomus skaičiavimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()