Ji panaši į Žemę. Saulės sistemoje slepiasi dar viena planeta. Ką išsiaiškino mokslininkai  ()

Naujo tyrimo autoriai teigia, kad teorinė Devintoji planeta iš tikrųjų nėra didžiulis objektas, kaip teigia teorijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tolimiausiuose Saulės sistemos kampeliuose, Kuiperio juostoje, yra daug akmenuotų mažų transneptūninių objektų. Kai kurių iš jų orbitinės savybės leidžia manyti, kad juos veikia kažkas didesnis. Ir tai gali būti kita planeta. Naujo tyrimo, paskelbto „The Astronomical Journal“, autoriai mano, kad ši planeta panaši į Žemę, rašo „ScienceAlert“.

Dar prieš 7 metus grupė amerikiečių mokslininkų pasiūlė, kad Kuiperio juostoje, kur yra transneptūniniai objektai, turėtų būti ta pati Devintoji planeta, kurią mokslininkai bandė rasti visus šiuos metus. Tyrėjai teigė, kad ji yra 460 kartų toliau nuo Saulės nei Žemė ir tuo pat metu yra didelio dydžio – ji yra maždaug 6 kartus didesnė už mūsų planetą.

Tai, kad čia yra kita planeta, rodo tai, kad kai kurie transneptūniniai objektai susijungia į grupes ir taip juda pasvirusiomis orbitomis. Keistas šių objektų elgesys gali būti paaiškintas būtent nežinomos planetos gravitacine įtaka.

Žemė yra maždaug 150 milijonų km atstumu nuo Saulės – tai yra vienas astronominis vienetas (AU). Labiausiai nutolęs žinomas objektas Saulės sistemoje yra 132 AU atstumu nuo Saulės. Daugelis akmeninių kūnų už Neptūno, esančio 30 astronominių vienetų atstumu nuo mūsų žvaigždės, vadinami transneptūniniais objektais. Beje, nykštukinė planeta Plutonas, kuri kadaise buvo devinta mūsų žvaigždžių sistemos planeta, yra 40 astronominių vienetų atstumu nuo Saulės.

 

Naujojo tyrimo autoriai, mokslininkai iš Japonijos, mano, kad keistam kai kurių transneptūninių objektų elgesiui iš tiesų gali turėti įtakos planeta, kuri nėra tokia didelė, kaip manyta anksčiau.

Mokslininkų teigimu, Saulės sistemos pakraštyje slepiasi uolinė planeta, savo dydžiu ir mase panaši į Žemę. Jo skersmuo ir masė yra maždaug pusantro–tris kartus didesni už Žemės skersmenį ir masę, ji yra 250–500 astronominių vienetų atstumu nuo Saulės. Ši hipotetinė planeta taip pat turi pasvirusią orbitą, kuri gali paaiškinti neįprastas kitų mažų objektų orbitas šiame regione.

Mokslininkai mano, kad šios planetos gravitacija verčia transneptūninius objektus jungtis į grupes jau 150 astronominių vienetų atstumu nuo mūsų žvaigždės. Jei atidžiai ištyrinėsime šį kosmoso regioną, galime atrasti antžeminio tipo planetą, mano mokslininkai.

 

Nors šiandien galingiausias Webbo kosminis teleskopas gali matyti galaktikas 10–12 milijardų šviesmečių atstumu nuo mūsų, jis turi apribojimų stebėti arčiau esančius objektus. Tiesą sakant, problema ta, kad Kuiperio juostoje esantys objektai labai blogai atspindi saulės šviesą ir yra labai blankūs. Todėl, pasak mokslininkų, verta palaukti galingesnių observatorijų paleidimo. Jie teoriškai galėtų patvirtinti arba paneigti naują hipotezę tiek dėl devintosios planetos egzistavimo, tiek apie tai, kad ji panaši į Žemę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(1)
(34)

Komentarai ()