Visata turi klausimų. Giliame kosmose aptikta kai kas neįtikėtino (Foto)  (1)

Tyrėjai teigia, kad unikalus objektas buvo aptiktas naudojant James Webbo kosminį teleskopą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

James Webbo kosminis teleskopas aptiko tobulos formos klaustuką, pasislėpusį gilioje erdvėje, netoli nuo jaunų žvaigždžių poros, vadinamos Herbig-Haro 46/47, rašo „Daily Mail“.

Dar neaišku, ar visata tikrai turi mums klausimų. Ekspertai teigia, kad milžiniško klaustuko pobūdis gali būti mažiau baisus, nei atrodo. Galbūt šis skyrybos ženklas atsirado dėl dviejų galaktikų, kurių viena yra ištempta veikiama kitos gravitacijos, susijungimo.

„Yra milijardai galaktikų, kurias galime stebėti mūsų visatos dalyje, ir dauguma jų yra spiralės arba elipsės formos. Tačiau kaip debesys Žemėje, jei žiūrite pakankamai ilgai, galite pamatyti bet ką“, - sako Sasekso universiteto (JK) astronomas Stephenas Wilkinsas.

Klaustukas buvo aptiktas teleskopu darant kosminės spinduliuotės, foninės šviesos, likusios po Didžiojo sprogimo, kuris suformavo visatą, žemėlapius. Kosminis skyrybos ženklas buvo aptiktas pačiame vaizdo viršuje. Webbo teleskopo išskirtinumas yra tas, kad juo galima pamatyti galaktikas, kurios susiformavo praėjus vos keliems šimtams milijonų metų po Didžiojo sprogimo.

 

Beveik infraraudonųjų spindulių vaizde taip pat matomos žvaigždės Herbig-Haro 46/47, esančios 1470 šviesmečių nuo Žemės, Burių žvaigždyne. Nuotraukoje jos matomos kaip dulkėtas mėlynas ūkas, kuris buvo fone.

„Tai, ką anksčiau matydavome kaip neryškias neapibrėžtos formos dėmeles, dabar galime matyti visas nuostabias detales kaip sudėtingus debesis ir dujų bei dulkių siūlus. Galbūt vieną dieną galėsime pažvelgti į šią galaktiką tokiais galingais teleskopais, kad net neįprasta jo forma pasimes naujose detalėse“, – sako astronomas.

 

 

Pasak ekspertų, milžiniškas klaustukas erdvėje susiformavo susidūrus dviem galaktikoms, esančioms tame pačiame gravitaciniame lauke. Taškas šiame klaustuke tikriausiai yra didelė galaktika, kurios gravitacinės jėgos ištraukė mažesnę galaktiką į išlenktą liniją.

Ekspertai neatmeta, kad objektas taip pat gali būti tiesiog dvi galaktikos, esančios arti viena kitos. Raudona klaustuko spalva rodo, kad objektas yra labai toli nuo mūsų erdvėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(2)
(8)

Komentarai (1)