Gali būti, jog gyvename hologramoje. Kaip tai įmanoma (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Darius995 2023-10-04 19:29
Įdomus straipsnis. Galimai, jei vertėjas be ukrainiečių, dar suprastų ir anglų kalbą, matytume daugiau portalo pavadinimą atitinkančių straipsnių?
bahuriux 2023-10-04 19:50
, ta begallybė ir yra penkta dimensija, arba multivisata. Lygiai taip, kaip galim sudėti begalybę 2D plokštumų viena ant kitos. Na kai trečia dimensija 0 dydžio gali jų dėti begalybę ir gausi vistiek 0. Taip ir su penkta dimensija tas pats, joje gali sutalpinti begalybę 4+1D visatų. Dėl 2D hologramos kuri projektuoja 3D pasaulį buvo išsamesnių straipsnių net ir čia rašė nekartą.
Darius995 2023-10-05 04:08
Mintis suprantama, bet jei 3+1 dimensinė Visata yra baigtinio dydžio, t.y. turi ribas, tai penkta dimensija taip pat nėra begalinė ir multivisatų įvairovė bus baigtinis dydis. Kaip Tavo pavyzdyje dedant 2D plokštumas vieną ant kitos - trečioji dimensija nebus nulinio dydžio, o mažiausio įmanomo toje realybėje dydžio. Šioje Visatoje tai yra Planko dydis.
Myslius 2023-10-06 16:37
Buvo manoma kad zeme plokscia - ne plokscia Buvo manoma kad visatoje turetu matytis begalybe galaktiku (Olbers paradox) - ne begalybe Buvo manoma kad visatai begalybe metu - ne begalybe. Begalybe tai aproksimacija, net ne tai kad aproksimacija o tiesiog "default" poziuris. Dabar manoma kad visata plokscia ir begaline. Nors plokstumas (vidinis) nerodo nieko apie begalybe. Toks klausimas kaip - "visata begaline ar baigtine" turi tik du variantus, laikantis neutralumo na butu galima duoti 50/50, taciau logiskai ir zinant kaip tos begalybes anksciau ar veliau lauzomos, tai galima duot beveik 100% kad visata ne begaline. Nieko nera begalinio. Filosofinis klausimas, bet empiriskai nera nieko begalinio, nei singuliariumu ir begaliniu tankiu, nei laiko suletejimo iki 0, nei dar ten kazkokiu mistiniu efektu su begalybemis. Greiciau matematika neveikia ir kazkur kazkas susikvantifikuoja nei kad realiai kokia nors begalybe egzistuoja. Yra fizikoj ju, bet jos matematines, geresniu modeliu/suvokimo trukumas. Is kur tos hologramos kilo? Is juoduju skyliu. Labai sauniai paskaiciavo ir numate kad visa entropija juodosios skyles galima aprasyt tik ties jos pavirsiumi. Kazkodel susiviete kad juodos skyles ar visata holografine. O man pavyzdziui svieciasi kad BH viduje nera erdves, erdve lenkiasi ties ivykiu horizontu taip, kad pati erdve niekada nepatenka i juodaja skyle. O tai jau leistina juoduju skyliu fizika taikyt visatai ir sakyt kad visata irgi holografine? Tai gal galima sakyt kad visata juodoji skyle? Juodoji skyle: 2+1 Visata 3+1 Musu visata sedi 4+1 erdvej kurioje baigtinis kiekis kitu tokiu kaip musu 3+1. 4+1 sedi 5+1 ir t.t. Objektas ant juodos skyles pavirsiaus neturi jokio suvokimo apie trecia erdvine dimensija. Kaip ir mes neturim apie ketvirta, nes tiesiog i isore niekada neistruksi. Kai dimensija lenkiasi ties kritiniu tankiu tai viena dimensija prarandama, nes ji susiploja su laiko dimensija. Kas situose paveiksliukuose blogai kad nepaisoma laiko dimensija. Ji yra vertikali. Statmena kiekvienai kitai erdves dimensijai (kaip observer very far away) Is sitos 2+1 erdves, ikrites objektas tures 1+1 erdve, nes viena erdvine dimensija susiplojo su laiku. Juodosios skyles gali tureti 1+1 juodasias skyles.
Dannas3 2023-10-06 20:50
Myslius kaip tu galvoji ar bh viduje vyksta virtualiu daleliu dinamika? Nes pagal tavo teigini, jei bh nera erdves, tai ir virtualios daleles neturetu atsirast ir isnykt.
Darius995 2023-10-06 21:26
Techniškai su viskuo, ką parašei, sutinku, gal tik norėčiau šiek tiek papildyti: mano manymu yra dalykų, kurie nepririšti nei erdvės, nei laiko matmenų - Tai mintys ir sąmonė. Jei mintis/atmintis dar kažkiek pririšta prie laiko, tai sąmonė/suvokimas/patyrimas - ne, egzituoja tik laiko nulyje - DABAR akimirkoje. Žinoma, galima teigti, kad mintys ir sąmonė yra smegenų produktas, taigi, ir tiesiogiai priklauso nuo jo, o smegenys - materija, pririšta prie 3+1 matmenų, bet toks teiginys būtų panašus į teiginį, kad radijo aparate telpa visas orkestras, kuris iš ten dabar ir groja. Įrodymas: "žiūrėk: įjungiu - groja, išjungiu - negroja...".
Myslius 2023-10-06 21:27
Dannas3, nezinau cia neturiu izvalgu, gal tik tai kad tokiu atveju mes negalim taikyt isorines fizikos vidineje fizikoje. Gali skirtis, kuo tiksliai neturiu izvalgu. Bet gali but abu variantai. Nematau kliuciu. Nelabai supratau kam to paklausei. Gal cia del Hawking radiacijos norejai uzvest? Bet kad ten ne viduje, o prie ivykiu horizonto, isoreje, kur viena dalele ikrenta kita ne. Fluktuacijai ivykus viduje, abi susietos daleles ikrenta, negali pabegt, nesvarbu kad virtual. Sukau nemazai laiko galva ar gali fotonai keliauti tuo "no-space", gal but ir gali. Ten "no-space" bet ir "yes-spacetime". Keliaudamas tuo "no-space" fotonas galetu nukirst dali kelio, "shortcut'as gaunasi tarp dvieju skirtingu tasku greitesniu (tiksliau trumpiausiu) keliu. Cia gali but kad ir musiske visata kazka panasaus daro ir greitejancio pletimosi effektas gaunasi. Apie fluktuacijas dar negalvoju. Biski per toli. Dannas3, supraprastinsiu, fotonas gali daryt shortcut'us aukstesneje dimensijoje (kosmologiniu masteliu). Lokaliai skirtumo nera nes spindulys per didelis.
Dannas3 2023-10-07 08:25
As tiesiog norejau uzvest ant to, kad jei vyksta virtualiu daleliu dinamika, tai reiskias yra ir terpe arba erdve kurioj viskas vyksta. Nes pagalvojau, kad pagal tavo minti, jei bh viduj nera erdves, tai ten ir neturetu atsiradinet ir pradingt virtualios daleles. Poto pagalvojau, kad pagal mano suprati, jei visgi pats bh branduolys yra solidus kunas ar solidi energija, didesnio tankio nei paciu nykstamai mazu virtualiu daleliu dydzio. Tokiu atveju, daleliu dinamika negalima,nes nera vietos, kur joms atsirasti.