„Būtent tai, ką norėjome rasti!“. NASA skelbia, ką rado asteroido dulkėse (Foto, Video)  ()

NASA vadovas Billas Nelsonas sakė, kad „būtent tai, ką norėjome rasti“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš 4,5 milijardo metų senumo asteroido Bennu paimtame mėginyje yra daug vandens ir anglies, kurios yra gyvybiškai svarbios mūsų planetos formavimuisi, trečiadienį atskleidė NASA. Šis atradimas suteikia dar daugiau įrodymų teorijai, kad gyvybės Žemėje pamatai buvo pasėti iš kosmoso.

„Pirmoji analizė rodo mėginius, kuriuose yra daug vandens hidratuotų molio mineralų pavidalu“, – spaudos renginyje sakė Billas Nelsonas.

„Tai didžiausias anglies turintis asteroido mėginys, kada nors grąžintas į Žemę“, – sakė jis, o anglis yra mineralų ir organinių molekulių pavidalu.

OSIRIS-REx misija surinko uolienas ir dulkes iš Bennu 2020 m., o kapsulė su brangiu kroviniu sėkmingai grįžo į Žemę prieš kiek daugiau nei dvi savaites ir nusileido Jutos dykumoje.

Dabar jis kruopščiai analizuojamas specializuotoje švarioje patalpoje NASA Džonsono kosmoso centre Hiustone.

OSIRIS-REx nebuvo pirmoji misija, kai buvo parsivežti asteroido mėginiai tyrimams – Japonijai šis žygdarbis pavyko du kartus, 2010 ir 2020 m.

 

Tačiau didelis medžiagos kiekis – maždaug 250 gramų – priešingai 5,4 gramų, kuriuos atgabeno Japonijos „Hayabusa2“, yra esminis skirtumas.

NASA pasirinko Bennu, nes mano, kad panašūs asteroidai prieš milijardus metų galėjo tiekti organinius statybinius blokus į Žemę kartu su vandeniu per susidūrimus.

 

Manoma, kad Bennu susidarė iš didesnio asteroido gabalų asteroidų juostoje po didžiulio susidūrimo prieš 1–2 milijardus metų.

 

Erdvėlaivio surinkti duomenys atskleidė, kad dalelės, sudarančios jo išorę, buvo taip laisvai susikaupusios, kad jei žmogus užliptų ant paviršiaus, jis galėtų nuskęsti, panašiai kaip įlipęs į plastikinių kamuoliukų duobę.

Be mokslinių įžvalgų, geresnis Bennu kompozicijos supratimas gali būti naudingas, jei žmonijai kada nors prireiktų ją nukreipti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(1)
(26)

Komentarai ()

Susijusios žymos: