Didysis sprogimas pagimdė Visatą. Bet buvo dar vienas. Kas atsirado per Antrąjį sprogimą  ()

Tyrėjai mano, kad antrasis Didysis sprogimas įvyko, kai Visata buvo jaunesnė Mėnulis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmologai teigia, kad vietoj vieno Didžiojo sprogimo, kurio rezultatas buvo Visatos gimimas, galėjo įvykti antras panašus įvykis. Tamsioji medžiaga Visatoje atsirado tik antrojo Didžiojo sprogimo metu, rašo „Futurism“.

Naujausi ankstyvosios Visatos stebėjimai, praėjus vos milijonams metų po Didžiojo sprogimo, leidžia naujai pažvelgti į antrojo Didžiojo sprogimo teoriją. Tai padėtų įminti mįslę, daugelį metų kamuojančią astronomus – tamsiąją medžiagą.

Tamsioji medžiaga yra hipotetinė materijos forma, kuri nesąveikauja su šviesa ar elektromagnetiniais laukais. Tačiau ji sudaro maždaug 27 % žinomos Visatos. Faktas yra tas, kad astronomai jau seniai bandė paaiškinti, kodėl galaktikų spiečiai juda ypatingais būdais, kurių negalima paaiškinti visuotinai priimtu Standartiniu fizikos modeliu. Kad viskas veiktų, būtina į esamas lygtis įtraukti tamsiąją medžiagą.

Kai kurie tyrinėtojai svarstė, ar antrasis Didysis sprogimas galėjo sukelti egzotiškos medžiagos atsiradimą po to, kai atsirado įprasta medžiaga.

„Mes visada manėme, kad viską vienu metu sukūrė vienas Didysis sprogimas, bet kas gali žinoti tiksliai? sako Teksaso universiteto Ostine fizikos profesorė Kathryn Freese.

Freese ir jos kolegos teigia, kad vadinamasis Tamsusis Didysis sprogimas galėjo įvykti, kai mūsų Visata buvo jaunesnė nei Mėnulis. Jie teigia, kad tokio įvykio metu galėjo susidaryti keletas skirtingų tipų tamsiosios medžiagos, įskaitant „darkzilla“. Pasak mokslininkų, teorinės dalelės, pavadintos Godzilos vardu, būtų siaubingų matmenų, 10 trilijonų kartų viršytų vieno protono masę.

 

Tačiau jei toks įvykis įvyktų palaipsniui, tada Tamsusis Didysis sprogimas pagimdytų šviesesnes tamsiosios medžiagos daleles, kurios kiekvieno susidūrimo metu sugertų viena kitą.

Tokios dalelės labai nesiskirtų nuo vienos iš pirmaujančių kandidatų į tamsiąją medžiagą, vadinamą WIMP (weakly interacting massive particles).

Freese ir kiti tyrimo autoriai tikisi, kad gravitacinių bangų, likusių nuo pat Visatos gimimo, tyrimas gali atskleisti Tamsiojo Didžiojo sprogimo teoriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()