Nerealus vaizdas. Netrukus Žemę pasieks nuostabiai ryški kometa: kada jos tikėtis  ()

Astronomai labai tikisi, kad naujai atrastos kometos pasirodymas bus tikrai žavus vaizdas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kometų pasirodymą mūsų kosmoso regione nuspėti labai sunku, mokslininkai labai tikisi, kad 2024 metų rudenį kometa C/2023 A3 tikrai taps vienu ryškiausių objektų naktiniame danguje, rašo „Scientific American“.

C/2023 A3 kometą astronomai pirmą kartą pastebėjo šių metų pradžioje ir ji atrodė kaip maža blanki dėmelė. Tačiau, nepaisant pradinės išvaizdos, kometos orbita iškart patraukė mokslininkų dėmesį. Kometa šiuo metu skrenda link Saulės ir Žemės ir kitą rudenį gali tapti fantastišku dangaus reginiu.

Pasak planetų mokslininko Arielio Grajkowskio iš SETI instituto (JAV), ši kometa gali tapti vienu ryškiausių objektų naktiniame danguje. Dabartiniai skaičiavimai rodo, kad ji gali tapti ryškiausia žinoma kometa, priartėjusia prie Žemės. Mokslininkai mano, kad ji gali būti tokia pat ryški kaip Venera, kuri dažnai labai aiškiai matoma plika akimi.

„Turime būti atsargūs su prognozėmis ir lūkesčiais. Kai kurios kometos taip pat turėjo būti labai ryškios, bet iš tikrųjų taip nebuvo. Kai kometa praskris arčiau mūsų, viskas paaiškės“, - sako Quanzhi Ye iš Merilendo universiteto, JAV.

Kometos yra ledo gabalai, kurie prieš milijardus metų buvo išmesti į Saulės sistemos pakraštį. Dažniausiai jos skraido šiame kosmoso regione ir lieka mums nematomos. Tačiau kai kurios kometos pradeda skristi link vidinės Saulės sistemos dalies, kur yra ir Žemė. Artėjant prie Saulės, veikiant žvaigždės kaitrai, dalis kometos substancijos „garuoja“ ir susiformuoja debesis, kuris švyti – vadinamoji koma. Dujos iš tirpstančio ledo taip pat išskrenda į kosmosą ir sudaro vadinamąją kometos uodegą.

 

Tačiau skirtingos kometos yra sudarytos iš skirtingų ledo mišinių ir artėjant prie Saulės gali ryškėti. Dėl to kai kurie iš šių objektų gali visiškai išgaruoti.

 

Mokslininkai dar nežino, ar kometa C/2023 A3 kada nors priartės prie Saulės. Jei taip atsitiktų, ji gali atlaikyti mūsų žvaigždės smūgį ir išlikti santykinai nepažeista, o stebėtojams suteikia ryškią šviesos blyksnį.

Bet jei kometa tai padarys pirmą kartą, tada yra tikimybė, kad ji gali subyrėti, o „ryškus pasirodymas“ neįvyks.

Mokslininkų teigimu, viskas paaiškės jau 2024 metų rugsėjį, kai kometa C/2023 A3 skris link Saulės, o spalį – link Žemės. Tačiau daugelis mokslininkų nusiteikę optimistiškai ir tikisi, kad naktiniame danguje pasirodys labai ryškus objektas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: