Tokie skirtingi pasauliai. Kaip žiema atrodo kitose Saulės sistemos planetose  ()

Nė viena iš Saulės sistemos planetų neturi tų pačių metų laikų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei Žemėje nesikeistų metų laikai, galbūt net žmonių nebūtų. Jei Žemės ašis būtų pakreipta daug labiau nei dabar, metų laikai planetoje taptų ekstremalesni. Kadangi dabar į didžiąją Žemės dalį atėjo žiema, „IFLScience“ siūlo susipažinti su tuo, kaip ji atrodo kitose Saulės sistemos planetose. Jei ten apskritai yra žiema.

Merkurijus

Metai Merkurijuje trunka tik 88 Žemės dienas, todėl visi metų laikai planetoje yra labai trumpi. Kadangi nėra oro ar vandenynų, kurie tolygiai paskirstytų šilumą, tai sukelia didelius temperatūros svyravimus.

Žemėje vienas pusrutulis dėl ašies pasvirimo (apie 23 laipsniai) visada gauna daugiau saulės šviesos, todėl keičiasi metų laikai. Tačiau Merkurijuje ašies posvyris yra tik 2 laipsniai. Bet tai nereiškia, kad nėra sezonų kaitos.

Merkurijus arčiausiai Saulės yra 46 milijonų km atstumu, o toliausiai – 69 milijonų km atstumu. Todėl planeta, būdama artimiausiame taške, gauna 2 kartus daugiau saulės šilumos.

Tikroji žiema Merkurijuje būna tada, kai planeta yra toliausiai nuo Saulės. Tada temperatūros skirtumas ties pusiauju tarp artimiausio ir tolimiausio orbitos taško yra 150 laipsnių Celsijaus.

Tačiau diena Merkurijuje trunka 59 Žemės dienas, todėl planeta turi laiko sušilti ir atvėsti. Todėl net ir dieną Merkurijuje temperatūra ties pusiauju yra maždaug 270 laipsnių, o naktį nukrenta iki minus 173 laipsnių Celsijaus. Prie ašigalių dar šalčiau.

Venera

Manoma, kad net viduržiemį naktį temperatūra Veneroje nenukrenta žemiau 438 laipsnių Celsijaus. Tikrai nepaprastai karšta.

Pati planetos atmosfera neleidžia šilumai išlėkti į kosmosą, todėl susidaro ekstremalus šiltnamio efektas. Todėl žiema Veneroje yra daug blogesnis sezonas nei bet kuris kitas sezonas Žemėje. O šį laikotarpį sunku pavadinti žiema dėl karščio.

Marsas

Žiema Marse labiau primena žiemą Žemėje nei bet kurioje kitoje Saulės sistemos planetoje.

Metai Marse trunka beveik dvigubai ilgiau nei Žemėje, todėl žiema čia trunka apie 4 Žemės mėnesius. Tuo pačiu metu Raudonojoje planetoje šiuo metu labai šalta. Žiemą temperatūra gali nukristi iki minus 153 laipsnių Celsijaus.

 

Galbūt ji nukrenta dar žemiau, tačiau tokiomis sąlygomis negali veikti joks robotas, todėl pereina į miego režimą. Taigi mokslininkai vis dar tiksliai nežino, koks šaltis gali būti Marse žiemą.

Jupiteris

Jupiteryje metų laikai nesikeičia. Jupiterio ašis pasvirusi 3 laipsniais, o orbita, kuria planeta sukasi aplink Saulę, yra beveik apskritimo formos. Todėl dujų milžinas nuolat gauna beveik tiek pat saulės šilumos. Todėl Jupiteryje žiemos nėra, kaip ir vasaros.

Saturnas

Saturno ašis pasvirusi beveik 27 laipsniais, o kartais vienas planetos pusrutulis gauna šiek tiek daugiau saulės šilumos. Bet tai neturi didelės įtakos temperatūros pokyčiams.

Net vasarą Saturnas yra per toli nuo Saulės, kad čia būtų labai karšta. Kita vertus, tanki planetos atmosfera perskirsto daug šilumos. Tuo pačiu metu viršutiniuose atmosferos sluoksniuose temperatūra tiek žiemą, tiek vasarą gali siekti minus 191 laipsnį Celsijaus.

Uranas

 

Urano ašis pasvirusi 97 laipsnių kampu, todėl atrodo, kad planeta „guli ant šono“. Dėl šios priežasties vienas polius vasarą nukreiptas beveik tiesiai į Saulę, o žiemą – į kitą pusę.

Štai kodėl žiema Urane yra labai ilga ir labai tamsi. Bet kokiu atveju Urane labai šalta žiema, nes planeta yra toli nuo Saulės. Tačiau įdomiausia tai, kad Uranas šaltesnis už Neptūną, nors ši planeta yra toliau nuo Saulės. Žemiausia Urano užfiksuota temperatūra yra minus 224 laipsniai.

Neptūnas

Neptūno ašies pasvirimas yra 28,3 laipsnio. Planetos orbita yra beveik apskrita, o metų laikai, kaip ir Žemėje, kinta priklausomai nuo saulės šilumos kiekio. Tačiau Neptūnas gauna tik apie 0,1 % saulės šviesos, kurią gauna Žemė.

Kitaip nei Uranas, planeta iš savo šerdies gauna daug šilumos, tačiau tai nepriklauso nuo sezono, nes žiemą ir vasarą čia labai šalta. Vidutinė temperatūra yra apie minus 200 laipsnių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(0)
(34)

Komentarai ()