Kosminės lenktynės tarp JAV ir Kinijos prasidėjo. Mūšio laukas – Lagranžo taškai  ()

Dvi šalis, jau pradėjusias naują kovą dėl kosmoso, labai domina ypatingos vietos kosmose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai daro prielaidą, kad tarp JAV ir Kinijos jau prasidėjo naujos kosminės lenktynės dėl kosmoso tyrinėjimo, o Lagranžo taškai tampa mūšio lauku, rašo „ScienceAlert“.

Lagranžo taškai* yra vietos tarpplanetinėje erdvėje, kur dviejų dangaus kūnų, tokių kaip Saulė ir Žemė, gravitacija subalansuoja išcentrinę jėgą, reikalingą erdvėlaiviui nuolat skrieti tarp jų. Saulės-Žemės sistemoje yra 5 Lagranžo taškai, kurie yra pažymėti kaip L1, L2, L3, L4 ir L5.

*Lagranžo taškus apie 1772 m. matematiškai atrado žymus italų kilmės prancūzų matematikas Joseph Louis Lagrange, nagrinėdamas apribotą trijų kūnų sąveikos uždavinį. „Apribotą“ šiuo atveju reiškia jog trečiojo kūno masė nepalyginamai daug mažesnė nei kitų dviejų.

Pavyzdžiui, taškai L4 ir L5 išdėstyti taip, kad būtų ideali vieta įvairiems aparatams ir kosminiams teleskopams „pastatyti“. Bet kuris toks dirbtinis objektas gali ilgai išlikti stabilioje orbitoje. Tuo pačiu metu prietaisui nereikia daug degalų, kad sureguliuotų savo padėtį. Todėl aparatas nuolat puikiai mato Žemę ir Mėnulį. Taškai L1 ir L2 yra arčiau Mėnulio ir taip pat yra populiari erdvės objektų išdėstymo vieta.

Pasak ekspertų, tas, kas valdo Lagranžo taškus, turi didelį pranašumą tyrinėjant kosmosą, taip pat palaikant ryšį bei stebint Žemę ir Mėnulį.

Saulės požiūriu taškas L2 yra 1,5 milijono km atstumu „už“ Žemės. Už Mėnulio, Žemės požiūriu, L2 suteikia netrukdomą giliosios erdvės vaizdą, todėl čia yra Webbo kosminis teleskopas.

Kinija jau išsiuntė palydovą į L2 Žemės ir Mėnulio sistemoje, kad galėtų susisiekti su „Chanye-4“ nusileidimo aparatu, kuris tapo pirmuoju, nusileidusiu tolimoje Mėnulio pusėje. JAV taip pat numatė Žemės ir Mėnulio sistemos L2 tašką, kuriame vėliau šį dešimtmetį bus sukurta pirmoji Mėnulio kosminė stotis, vadinama „Gateway“.

 

Pasak amerikiečių kosminių sistemų inžinierės Lauros Duffy, L2 taškas yra ypač svarbus, nes iš šios vietos nuolat atsiveria vaizdas į tolimąją Mėnulio pusę. Todėl Kinija nori čia patalpinti savo įrenginius.

Ekonominė ir technologinė JAV ir Kinijos konkurencija buvo neseniai aptarta paskelbtoje JAV Atstovų rūmų dviejų partijų komiteto ataskaitoje. Ataskaitoje teigiama, kad NASA ir Gynybos departamento finansavimas yra labai svarbus siekiant įtvirtinti dominavimą daugiašaliame erdvės valdyme ir skatinti mokslinius atradimus.

 

Remiantis ataskaita, Kongresas turi suteikti reikiamą finansavimą, kad atremtų Kinijos ambicijas kosmose. Kartu būtina užtikrinti, kad JAV taptų pirmąja šalimi, kuri savo įrenginius patalpins visuose Lagranžo taškuose.

Pastaraisiais metais Kinija žengė didžiulį žingsnį į priekį kosmoso tyrinėjimo ir plėtros srityje. Pavyzdžiui, misijos „Chanye-5“ metu iš Mėnulio buvo atgabenti vietinių uolienų pavyzdžiai, o artimiausiu metu „Chanye-6“ aparatas turėtų nusileisti netoli pietinio Mėnulio ašigalio. Kinija taip pat pastatė savo „Tiangong“ kosminę stotį ir artimiausiu metu planuoja išsiųsti savo astronautus į Mėnulį.

Ataskaitoje teigiama, kad Kinija bando mesti iššūkį JAV dominavimui kosmose. Kartu Lagranžo taškai yra tramplinas būsimoms pilotuojamoms misijoms į Marsą ir kitus Saulės sistemos pasaulius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()