Ji juda. Tamsiosios materijos prigimtis. Rastas būdas suprasti, kas tai yra  ()

Naujas tyrimas atskleidžia, kaip greitai gali judėti tamsioji medžiaga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors tiksli tamsiosios medžiagos prigimtis lieka nežinoma, mokslininkai įgijo šiek tiek supratimo apie jos bendras fizines savybes. Yra žinoma, kaip tamsioji medžiaga kaupiasi aplink galaktikas, kaip ji sudaro didžiąją dalį Visatos materijos ir netgi kaip ji gali sąveikauti su savimi. Naujas tyrimas, paskelbtas žurnale „Astronomy & Astrophysics“, atskleidžia, kaip greitai gali judėti tamsioji medžiaga, rašo „Universe Today“.

Naujajame tyrime pagrindinis dėmesys skiriamas poveikiui, žinomam kaip dinaminė trintis. Šis terminas yra šiek tiek klaidingas, nes tai nėra tokia trintis, kurią galima pastebėti tarp dviejų objektų. Šis efektas geriau vadinamas gravitaciniu pasipriešinimu. Pirmą kartą jis buvo ištirtas indų kilmės JAV mokslininko Subrahmanyano Chandrasekharo 1943 m.

Jei įsivaizduotume masyvios žvaigždės judėjimą per raudonųjų nykštukių spiečius, mažai tikėtina, kad šios žvaigždės susidurs, tačiau gravitacinė sąveika tarp jų turės įtakos žvaigždžių judėjimui. Masyvi žvaigždė sulėtės, kai išskries iš spiečiaus dėl raudonųjų nykštukių žvaigždžių gravitacinės traukos. Kita vertus, raudonosios nykštukės šiek tiek įsibėgės, nes gravitacija jas šiek tiek traukia link didžiulės žvaigždės. Jei stebite žvaigždžių greičio pokytį spiečiuje, galite nustatyti, kaip greitai spiečius judėjo prieš „susidūrimą“ su masyvia žvaigžde.

Tas pats poveikis gali atsirasti tarp materijos ir tamsiosios medžiagos. Tamsiosios medžiagos buvimas daro įtaką žvaigždžių judėjimui galaktikoje ir dėl dinaminės trinties iškreipia galaktikos formą. Jei sukursite iškreiptos galaktikos žemėlapį, galėsite apskaičiuoti tamsiosios medžiagos judėjimą šalia galaktikos.

 

Mokslininkai sutelkė dėmesį į iškreiptų galaktikų, kurios nėra tankaus galaktikų spiečiaus dalis, radimą. Kadangi galaktikos yra gana izoliuotos, iškraipymas turi būti dėl tamsiosios medžiagos.

Tada mokslininkai palygino iškreiptų galaktikų formą su N kūno modeliais*, kad nustatytų tamsiosios medžiagos judėjimą. Buvo baiminamasi, kad duomenų neapibrėžtumas bus per didelis, kad būtų galima daryti kokias nors reikšmingas išvadas apie tamsiosios medžiagos judėjimą.

 

* Fizikoje ir astronomijoje N kūno modeliavimas yra dinaminės dalelių sistemos modeliavimas, dažniausiai veikiant fizinėms jėgoms, pavyzdžiui, gravitacijai.

Tačiau paaiškėjo, kad neapibrėžtis yra tik 10 %, o tai reiškia, kad mokslininkų požiūris yra pakankamai tikslus, kad jį būtų galima pritaikyti tiriant netoliese esančias galaktikas. Pavyzdžiui, Gaia kosminio teleskopo stebėjimai apie Paukščių Tako kompanioninę galaktiką, vadinamą Didžiuoju Magelano debesiu, turėtų leisti mokslininkams suprasti tamsiosios medžiagos greitį šioje galaktikoje.

Pasak mokslininkų, tai yra dar viena priemonė tamsiajai medžiagai tirti. Būsimi stebėjimai atskleidžia tamsiosios medžiagos savybes, todėl mokslininkai gali nustatyti, kas iš tikrųjų yra tamsioji medžiaga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()