Ji vis dar čia... Visata „gimė“ tik antruoju bandymu. Kur dingo jos likučiai  ()

Tyrėjai pasiūlė naują teoriją, kuri bando paaiškinti tamsiosios materijos prigimtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tamsioji medžiaga yra paslaptinga medžiaga, kuri, fizikų nuomone, sudaro didžiąją Visatos dalį. Tuo pačiu metu tamsiosios materijos negalima aptikti tiesioginiais stebėjimais, tik jos gravitacinį poveikį įprastai medžiagai, rašo „Futurism“.

Pastaraisiais dešimtmečiais ši hipotetinė medžiaga išaugo į daugybę teorijų. Pavyzdžiui, daroma prielaida, kad tamsioji medžiaga slepia papildomą dimensiją arba kad ji atsirado dėl antrojo Didžiojo sprogimo, arba yra informacijos sluoksnis. Yra ir skeptikų, kurie visiškai neigia tamsiosios materijos egzistavimą.

[Vokietija] Fantastiškos kainos mobilios energijos stotelės tik 111€! Būtinos namie ir keliaujant. Ribotas kiekis („DLNRG PD320“)
8156 8

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Naujame tyrime astrofizikas iš Flatiron instituto (Niujorkas, JAV) Paulas Sutteris pateikė dar vieną egzotišką teoriją, susijusią su tamsiąja medžiaga. Jis pasiūlė, kad tamsioji medžiaga yra iškreiptoje veidrodinėje Visatoje, esančioje mūsų Visatos viduje. Skirtumas tarp jų yra tas, kad mūsų Visatoje galėjo susidaryti atomai.

Anot astrofiziko, jo teorija remiasi keliais intriguojančiais sutapimais. Turimi stebėjimai rodo, kad normalios ir tamsiosios medžiagos kiekiai yra maždaug panašūs.

Antra, neutronai ir protonai turi beveik vienodą masę, o tai leidžia jiems sudaryti stabilius atomus – tai dar viena atsitiktinė, bet nepaprastai svarbi savybė. Priešingu atveju mūsų Visatoje nebūtų nei vienos žvaigždės, nei planetos, nei mūsų pačių.

 

Remiantis tuo, naujoji teorija teigia, kad egzistuoja veidrodinė Visata, kurioje neutronai ir protonai neturi masės simetrijos, o tai reiškia, kad šioje dimensijoje yra tik subatominių dalelių „sriuba“. Dalelės mažai saveikauja viena su kita, o tai paaiškina tamsiosios materijos neapibrėžtumą.

Naujasis tyrimas dar turi būti peržiūrėtas ir yra dar viena teorija, bandanti paaiškinti seną tamsiosios materijos paslaptį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(2)
(23)

Komentarai ()