Kavos aparatai orbitoje ir antigravitaciniai puodeliai – apie kavą kosmose  ()

Kavos ruošimas yra menas, ir tai yra faktas, kurio negalima paneigti. Norint paruošti tikrai gerą espresso kavą, reikia ilgametės praktinės patirties bei teorinių žinių, apie tinkamą dozavimą, kavos ruošimo laiką ir t.t. Todėl, baristomis save gali vadinti tik tie, kurie jau yra įsisavinę šias žinias apie tai, kaip paruošti kavą ar kaip valdomi pažangūs kavos aparatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau paklauskime savęs: jei kavos virimas toks sudėtingas žemėje, koks sudėtingas jis turi būti... už jos ribų! Nedaug kas yra pagalvojęs, kad tai yra rimtas klausimas, kurį sau užduoda kosmonautai, nes kavos aparatai už žemės gravitacijos ribų veikia visiškai kitaip. Taigi leiskimės į trumpą kelionę į kosmosą ir sužinokime kokią neįprastą įrangą ten naudoja kosmonautai.

Kava, kuri palieka Žemę

Pirmą kartą kava paliko žemę misijos „Apollo 11“ metu, o joje dalyvavęs kosmonautas Maiklas Kolinsas (Michael Collins) šį įvykį prisimena taip: „kosmose buvau vienas, visiškai vienas, bet ne vienišas. Ten jaučiausi labai patogiai. Netgi turėjau karštos kavos“. Kava misijos metu atliko svarbų vaidmenį, ji netgi buvo įvairių įgulos narių tarpusavio lošimo priemonė. Tačiau tai vis dėlto nebuvo aukščiausios kokybės gėrimas.

Dar visai neseniai kosmose buvo naudojama tik tirpi kava, kuri, naudojant vandenį, buvo verdama specialiuose, hermetiškai supakuotuose „maišeliuose“. Tačiau į ją nebuvo galima dėti cukraus ar pilti pieno (tai reikėjo padaryti prieš išvykstant). Kodėl?

Kavos virimas kosmose nėra lengvas uždavinys

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Vaizdo registratoriai, žaidimų kėdės su masažo funkcija, įspūdingi nešiojami PC, SUP irklentės ir kt. (Video)
4296 6

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-03-24

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „iMars X5“ - automobilinis vaizdo registratorius

2) „FunWater SUPFW07A“ - pripučia SUP irklentė

3) „Douxlife GC-RC03“ - žaidimų kėdė su masažo funkcija

4) „Artillery SW X4 Plus“ - 3D spausdintuvas

5) „Ninkear A15 Plus“ - globali versija, 15.6 colių, 32GB+1TB, Win 11 OS

6) „LANPWR“ 12V 100Ah LiFePO4 aukščiausios klasės akumuliatorius

Išsamiau

Reikia nepamiršti, kad bet kokia „tarša“ gali turėti katastrofišką poveikį labai jautrioms kosminiuose laivuose esančioms priemonėms ir technologijoms. Kavos dalelės negali sklandyto tokio objekto viduje, todėl viskas turi būti daroma itin atsargiai ir griežtomis sąlygomis.

Dar vienas proveržis kavos gaminimo kosmose srityje įvyko 2008 m., kai buvo sukurtas pirmasis antigravitacinis puodelis: anksčiau gerti kavą iš maišelio per šiaudelį buvo labai sudėtinga ir tai trukdė kosmoso tyrinėtojams visapusiškai mėgautis gėrimu. Kaip toks prietaisas veikia ir atrodo, galite sužinoti toliau pateiktoje nuorodoje.

Kad kosmonautų misijos būtų malonesnės ir jie jaustųsi kaip namie, kosmoso agentūros net tenkina specialius įgulos narių prašymus ir kai kuriems iš jų garantuoja galimybę gerti mėgstamą kavą. Taip nutiko Ellisonui Onizukai (Ellison Onizuka), gavusiam „Kona“ kavos iš gimtųjų Havajų, arba Skotui Kelliui (Scott Kelli), gavusiam kavos iš pamėgtų „Starbucks“ kavos namų.

Dar vienas didelis proveržis

 

Iki šiol kosmose buvo galima virti tik tirpią kavą, tačiau technologijoms tobulėjant, šiandien Tarptautinėje kosminėje stotyje (International space station) galite mėgautis vietoje paruošta kava!

2015 m. Samantha Cristoforetti tapo pirmąja barista kosmose. Ji kavą ruošė naudodama „ISSpresso“ - tai pirmieji kavos aparatai, pritaikyti ruošti kavą kosmose bendradarbiaujant „Argotec“, „Lavazza“ ir Italijos kosmoso agentūrai. Pirmasis modelis ten atsidūrė 2015 m. balandžio 14 d. „SpaceX“ dėka.

Prietaiso kūrimas užtruko daugiau nei metus, o didžiausias iššūkis buvo sukurti mikrogravitacijos klimatą, nes gravitacija daro didžiulį poveikį pačiam virimo procesui. Kavos aparatai gali būti naudojami ne tik gardžiai kavai virti, bet ir skysčių savybėms mikrogravitacijos klimate tirti.

 

Šie kavos aparatai yra kapsuliniai, nes „tradicinis“ kavos ruošimo procesas Tarptautinės kosminės stoties sąlygomis gali būti pernelyg rizikingas. Vietoj tradicinių guminių vamzdelių vandeniui per ISSpresso pilti naudojami tvirti metaliniai vamzdžiai, užtikrinantys temperatūros stabilumą, o visame aparate sumontuoti temperatūros matavimo prietaisai, užtikrinantys, kad kiekvienas kavos gaminimo proceso etapas vyktų teisingai ir saugiai.

Kitas iššūkis buvo švara: juk kosminėse stotyse nėra kriauklių ar kitų įrenginių, o kavos aparatai su skysčio likučiais gali lengvai sugesti ir netgi kelti tam tikrą pavojų stotyje esančių žmonių sveikatai. Todėl įranga suprojektuota taip, kad pradėjus infuziją liktų kuo mažiau vandens. Kapsulės, savo ruožtu, išimamos naudojant aliumininį stūmoklį, kuris iš karto jas pašalina iš vidaus. Paruoštas užpilas savo ruožtu dedamas tiesiai į paketėlį, iš kurio geria kosmonautai.

Apibendrinimas

 

Tikimės, kad šiame straipsnyje pavyko atskleisti nepaprastą istoriją ir dar labiau stebinančią dabartį, su kuria susiduria skanios, šviežiai paruoštos kavos ištroškę kosmonautai. Nuo antigravitacinių puodelių iki pačių neįprasčiausių kavos aparatų pasaulyje (o iš tikrųjų ir už jo ribų) - visa tai yra šių žmonių kasdienybė. Tokiomis akimirkomis verta įvertinti savo namų komfortą, kai galime be jokių rūpesčių savo virtuvėje išsivirti puodelį skanaus cappuccino, latte ar americano. Taigi įvertinkime žemiškos kavos grožį ir paprastumą, o kartu domėkimės visata ir jos teikiamomis galimybėmis. Kas žino, gal netrukus pasaulio baristų čempionate išvysime kavos ruošėjus, gaminančius kavą mikrogravitacijos sąlygomis... Mėgaukitės!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()