Išjungtas kosminis WISE teleskopas  (4)

Infraraudonųjų spindulių kosminio teleskopo WISE programos mokslininkai priėmė sprendimą jį išjungti, pranešė NASA. Apie WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleskopo tyrimų programos pabaigą skelbiama NASA tinklalapyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per WISE stebėjimų laikotarpį teleskopas padarė apie 1,8 mln. asteroidų, kometų, tolimų galaktikų ir kitų „šaltų" kosmoso objektų nuotraukų, sakoma pranešime. Plataus apžvalgos kampo optiką naudojantis teleskopas Visatą tyrė infraraudonųjų spindulių diapazone. Teleskopo detektoriai buvo šaldomi skystu vandeniliu, kurio temperatūra siekė 12 kelvinų (-261,5 laipsniai pagal Celsijų). Dėl to detektoriai galėdavo fiksuoti net ir labai mažai šilumos skleidžiančius arba labai toli esančius objektus, kurių spinduliavimas praktiškai „išsisklaidydavo“ pakeliui į Žemę.

WISE teleskopas į į orbitą buvo paleistas 2009 m. gruodžio 14 d. 2010 m. rugsėjį baigėsi jo skysto vandenilio atsargos, todėl jo veikimas buvo pervestas į vadinamąjį „šiltąjį" režimą. Ši tyrimų programa buvo pavadinta NEOWISE. Teleskopų detektorių temeperatūra buvo padidinta iki maždaug 70 kelvinų (apie -203 Celsijaus laipsnius). Teleskopas tuo metu stebėjo Saulės sistemos asteroidus ir kometas. NEOWISE aptiko 19 naujų kometų, daugiau nei 33 500 asteroidų, 120 netoli Žemės skriejančių objektų.

Skelbiama, kad šiuo metu WISE teleskopas pervestas į vadinamąjį miego režimą, ir artimiausiu metu įjungti jo neketinama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: