Aptikti nematomi šalia Žemės skriejantys asteroidai  (0)

NASA infraraudonųjų spindulių kosminis teleskopas WISE aptiko 16 nematomų asteroidų, skriejančių netoli Žemės orbitos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sausio viduryje kosminės erdvės stebėjimus infraraudonųjų spindulių ruože pradėjęs kosminis teleskopas WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer) per pirmąsias 6 darbo savaites aptiko 16 iki šiol astronomams nežinomų asteroidų, skriejančių šalia Žemės esančiomis orbitomis, pranešė „New Scientist“. Pasak WISE programos mokslininkų, dėl mažai šviesos atspindinčio jų paviršiaus ir iškreiptų orbitų šių asteroidų iki šiol nebuvo įmanoma aptikti netoli Žemės skriejančių mažų dangaus kūnų stebėjimo priemonėmis.

 Pranešama, kad 55 proc. aptiktų naujųjų asteroidų atspindi mažiau nei 10 proc. ant jų krintančios saulės šviesos, todėl juos sunku pamatyti optiniais teleskopais. Vienas iš WISE užfiksuotų asteroidų esą yra tamsus kaip ką tik paklotas asfaltas – jo paviršius atspindi mažiau nei 5 proc. ant jo patenkančios šviesos. Tačiau visi WISE atrastieji asteroidai yra labai ryškūs infraraudonųjų spindulių diapazone, nes sugeria daug saulės šviesos ir įkaista.

Pasak NASA mokslininkų, tikimasi, jog WISE teleskopas atras bent 1000 iki šiol nežinomų vadinamųjų netoli Žemės skriejančių objektų. Tačiau astronomai mano, kad iki šiol nežinomų dangaus kūnų, kurių masė yra pakankamai didelė, kad susidūrimo su mūsų planeta atveju pridarytų žalos, skaičius siekia dešimtis tūkstančių.

JAV Masačūsetso Technologijos instituto (MIT) profesorius Richardas Binzelas mano, kad tamsieji asteroidai galbūt yra buvusios kometos, nuo kurių išorinės dalies per ilgą laiką išgaravo visas ledas. Jų paviršius tapo neaktyvus, tai yra, nebeturi dulkių, iš kurių galėtų formuotis kometos uodega. Pasak mokslininko, daugelio kometų orbitos labai ištęstos, o kosminių zondų stebėjimai atskleidė, kad kai kurių iš jų paviršius yra labai tamsus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: