Pirmą kartą nufotografuota planeta prie panašios į Saulę žvaigždės  (7)

JAV astronomams pirmą kartą pavyko nufotografuoti aplink į Saulę panašią žvaigždę skriejančią egzoplanetą. Apie tai pranešė Prinstono universitetas (JAV).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai stebėjo už maždaug 51 šviesmečių nuo Žemės esančią G spektrinės klasės žvaigždę GJ 758. Tokiai pačiai klasei priklauso ir Saulė. Šių metų rugpjūtį Havajų observatorijoje esančiu „Subaru“ teleskopu, kurio veidrodžio skersmuo – 8,2 m, mokslininkams pavyko gauti kokybiškas šios žvaigždės nuotraukas. Apdorojus jas pavyko pašalinti šviesos „perteklių“ ir nuotraukoje įžvelgti aplink GJ 758 skriejančią planetą.

Ji sukasi maždaug 29 astronominių vienetų atstumu nuo savo žvaigždės. Kadangi egzoplanetos masė yra 10 – 40 kartų didesnė už Jupiterio, astronomai neatmeta prielaidos, kad tai gali būti vadinamoji rudoji nykštukė.

Temperatūra GJ 758 pavadintos planetos paviršiuje siekia apie 330 laipsnių. Mokslininkai pabrėžia, kad tai viena šalčiausių iki šiol aptiktų egzoplanetų – kai kuriose iš jų temperatūra siekia tūkstančius laipsnių.

Analizuojant nuotrauką, šalia šios planetos pastebėtas dar vienas keistas objektas, kurį mokslininkai pažymėjo C raide. Tai gali būti arba dar viena egzoplaneta, arba tiesiog nuotraukos triukšmas. Norint atsakyti į šį klausimą, teks padaryti daugiau žvaigždės nuotraukų.

Mokslininkų straipsnis bus paskelbtas žurnale „The Astrophysical Journal“, o jo pirminis variantas publikuojamas „arXiv.org“ svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(2)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: