Spėjama, jog pirmą kartą pastebėta pusiau susiformavusi planeta  (15)

Nors besisukančiai dujų ir dulkių sankaupai gali prireikti milijonų metų, kad susiformuotų nauja planeta, tačiau kai kada šiuos virsmus galima stebėti beveik realiu laiku. Apie tai leidžia spėti naujas astronomų iš Spitzer kosminio teleskopo mokslinio instituto (STScI) atradimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA spaudos pranešime rašoma, jog mokslininkų grupė, vadovaujama James Muzerolle daugiau nei penkis mėnesius su Spitzer infraraudonųjų spindulių teleskopu stebėjo jauną žvaigždę LRLL 31, kuriai tėra ne daugiau 2-3 milijonų metų. Jų dėmesį atkreipė tai, kad nuo aplinkinio dulkių sluoksnio susidaręs infraraudonųjų spindulių srauto atspindys varijuoja pačiomis netikėčiausiomis formomis ir kas svarbiausia, šios variacijos įvyksta labai greitai – kai kuriais atvejais pokyčiai būdavo pastebimi savaičių diapazone. Astronomai iškėlė hipotezę, jog aplink žvaigždę sukasi objektas, sugebantis tarsi pastumti vidinės dulkių juostos ribą. Toks objektas galėtų būti arba dar viena žvaigždė, arba kas labiau tikėtina, dalinai susiformavusi planeta. Planetos, kaip ir žvaigždės, nesusiformuoja staiga – prireikia milijonų metų, kol dulkių ir dujų mišinys susilieja į vientisą didžiulį kosmoso kūną. Žinoma, viskas vyksta palaipsniui, todėl besiformuojanti planeta, skriedama aplink gimtąją žvaigždę dar ilgą laiką palaipsniui didėjančia trauka veikia aplinkinį dulkių ir dujų sluoksnį. Pamažu tokia planeta išsivalo savo orbitą, o paskui pritraukia iš tolesnių zonų esančias dulkes. Na, o iš tolimiausių dulkių sluoksnių, kurių neveikia besiformuojančios planetos trauka, gimsta kitos planetos ir galiausiai nedidelis dulkių bei dujų kiekis lieka tik už susikūrusios naujos planetų sistemos ribos.

LRLL 31 žvaigždės stebėjimų rezultatai atitinka tokį planetų formavimosi modelį ir jei šis spėjimas yra teisingas, tuomet remiantis pakankamai greitai pasikartojančiomis spinduliavimo variacijomis, galima spėti, jog besikurianti planeta yra labai arti gimtosios žvaigždės – apytiksliai 10 kartų arčiau, nei Žemė nutolusi nuo Saulės.

Mokslininkai ir toliau ketina stebėti LRLL 31 žvaigždės sistemą bei tolesniems tyrimams pasitelkti daugiau teleskopų. Jų pagalba ketinama ištyrinėti ar pagal hipotezę besiformuojančios naujos planetos trauka įtakoja žvaigždės padėtį erdvėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)