Astronomai aptiko planetą, skriejančią šalia raudonosios milžinės  (0)

Astronomų komanda iš JAV Pensilvanijos universiteto ir Lenkijos Nikolajaus Koperniko universiteto aptiko planetą, besisukančią labai arti raudonosios milžinės HD 102272.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Planetos masė apytiksliai 6 kartus didesnė už Jupiterio masę – tad didelė tikimybė, jog tai dujinė planeta. Nežemiškos gyvybės atžvilgiu atradimas nėra įdomus, tačiau mokslininkus domina kai kas kita.

Manoma, jog žvaigždei senstant ji ima plėstis ir virsta į raudonąją milžinę. Plėtimosi metu artimose orbitose skriejančios planetos yra tiesiog „praryjamos“. Panašus likimas laukia ir Saulės – tiesa, tai dar „gana tolimas“ laikotarpis – plėtimasis prasidės apytiksliai po milijardo metų.

Tačiau mokslininkus labai domina būsimas scenarijus. Todėl jie ieško panašią stadiją pasiekusių sistemų Visatoje – stebėjimų duomenys leistų patikslinti dabartines hipotezes. Šia prasme surastoji planeta yra labai įdomi – kol kas tai arčiausiai raudonosios milžinės pastebėta skriejanti planeta – nuo žvaigždės ji nutolusi tik per 0,6 astronominius vienetus.

Pagal kai kuriuos požymius mokslininkai spėja, jog šalia turėtų suktis dar viena planeta. Pati HD 102272 žvaigždė Saulės masę viršija 1,9 karto, o jos diametras didesnis 10 kartų. Žvaigždė yra Liūto žvaigždyne, nuo Žemės nutolusi per 1180 šviesmečių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: