Kaimyninėje žvaigždėje pastebėtos naujos asteroidų juostos leidžia spėti apie vidinių planetų egzistavimą  (2)

Kaimyninės Epsilon Eridani žvaigždės sistemoje mokslininkai aptiko dar du asteroidų žiedus, dideliais lankais juosiančius žvaigždę. Tai trečia pagal nuotolį žvaigždė nuo Žemės (neskaitant Saulės) – giedrame danguje ji matoma ir be teleskopo pagalbos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis asteroidų žiedas nuo žvaigždės nutolęs beveik tokiu pat atstumu kaip ir Saulės sistemoje esantis asteroidų žiedas. Antrasis mūsų sistemoje analogų neturi ir yra nutolęs beveik tokiu pat atstumu kaip Uranas nuo Saulės. Šiuos du asteroidų žiedus mokslininkai aptiko visai nesenai, o detalius stebėjimų duomenis pateikė žurnale The Astrophysical Journal.

Iš spaudos pranešimo aišku, jog pirmasis asteroidų žiedas yra labai panašus į mūsų sistemos – tiek pagal nuotolį, tiek ir pagal masę – jis sudaro apytiksliai 1/20 Mėnulio masės. Antrasis žiedas nepalyginamai stambesnis – jo masė prilygsta pilnai Mėnulio masei.

Be šių dviejų žiedų kaimyninė sistema turi ir trečią išorinį, kurį mokslininkai aptiko dar 1998 metais. Jis yra pats didžiausias iš visų trijų ir nutolęs panašiu atstumu kaip ir Saulės sistemoje Koiperio juosta, einanti už Neptūno orbitos. Tačiau Epsilon Eridani sistemos išorinė asteroidų juosta dar stambesnė pagal masę už Koiperio juostą – tai leidžia spėti, jog joje sukasi nemažai nykštukinių planetų.

Abu naujieji asteroidų žiedai aptikti tuo pačiu instrumentu – kosminiu teleskopu Spitzer. Atrasti žiedai leidžia spėti, jog sistemoje egzistuoja dar bent kelios nepastebėtos planetos, kurios „išsivalė“ savo orbitą tarp dviejų vidinių žiedų. Mokslininkai spėja, jog jų masė gali svyruoti nuo Neptūno iki Jupiterio masės. Tiesa, 2002 metais Hubble teleskopui pavyko aptikti vieną šios sistemos planetą, kurios masė prilygo Jupiteriui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)