Arti Žemės rastas asteroidų tripletas  (0)

Iki šiol astronomai atrado daug dvinarių asteroidų, o 2005 m. buvo atrastas ir pirmasis asteroidų tripletas. Nauji tyrimai atskleidė, kad vienas iš vadinamųjų artimų Žemei asteroidų, kuris buvo atrastas 2001 m., ir pažymėtas 2001 SN263, taip pat yra tripletas. Jo nuotolis nuo Žemės – 11,2 mln. km.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stebint šį asteroidą Arecibo observatorijos radioteleskopu teleskopu Puerto Rike (Arecibo radaro nuotrauka pateikta iliustracijoje) paaiškėjo, kad tai yra ne vienas, o trys gravitaciškai susietos uolos. Pati didžiausia iš jų yra apie 2 km skersmens beveik sferinės formos kūnas. Antra pagal dydį uola yra maždaug dvigubai mažesnė, o mažiausiosios dydis – 305 m.

Arecibo observatorijos astronomas Maiklas C. Nolanas (Michael C. Nolan) iš Kornelio (Cornell) universiteto sako, kad šis atradimas labai svarbus aiškinantis artimų Žemei asteroidų kilmę ir procesus, atsakingus už jų fizikines savybes. Dvinariai asteroidai yra gana dažnas reiškinys – beveik šeštadalis artimų Žemei asteroidų yra dvinariai, tačiau arti Žemės atrasta trinarė asteroidų sistema yra pirmoji.

Tirti artimus Žemei asteroidus yra labai svarbu, nes vieno iš jų kelias nežinomą dieną gali susikirsti su Žemės orbita, kaip ne kartą yra nutikę praeityje. Asteroido 2001 SN263 orbita nesikerta su Žemės orbita, tačiau šis atradimas kelia daug klausimų: ar objektai sukasi toje pat plokštumoje, kaip asteroidų orbitos kinta laike, ar ši trinarė sistema susiformavo asteroidų žiede, ar jau vėliau atkeliavo prie Žemės? Pasak M. C. Nolano, tolesni asteroido stebėjimai leis nustatyti asteroidų tankį ir tai, iš kokių medžiagų jie sudaryti. Taip pat bus tiriama jų forma ir paviršiaus ypatumai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)