Aptikta mažiausia egzoplaneta  (6)

Astronomai aptiko kol kas mažiausią planetą už Saulės sistemos ribų, kurios masė vos 3 kartus didesnė už Žemės. Atrastoji planeta sukasi apie nedidelę Saulės tipo žvaigždę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis atradimas laikomas labai svarbiu ieškant gyvybei tinkamų planetų už mūsų Saulės sistemos ribų. Tuo labiau, jog tokie atradimai pasitaiko labai retai – nors neabejojama, jog Žemės dydžio planetų Visatoje turėtų būti nemažai, tačiau kol kas dabartiniai planetų paieškos metodai sugeba aptikti tik dideles planetas – paprastai dujines milžines, tačiau jose gyvybės egzistavimas yra menkai tikėtinas.

Štai todėl surastoji planeta yra labai svarbi – ne tik dėl galimo gyvybės egzistavimo fakto, kiek dėl realaus įrodymo, jog ir su dabartiniais metodai įmanoma surasti tokio dydžio egzoplanetas.

Planetą aptikę N. Zelandijos „Mount John Observatory“ astronomai naudojo vadinamąjį gravitacinio lęšio metodą, kai žvaigždės gravitacinis laukas naudojamas kaip objektyvas, sustiprinantis tolimos žvaigždės šviesą. Šis efektas įmanomas tik tuo atveju, kai dvi žvaigždės (arba planeta ir žvaigždė) yra beveik vienoje linijoje.

Naujosios planetos, pavadintos MOA-2007-BLG-192Lb, masė yra 3,3 kartus didesnė už Žemės. Ji sukasi apie nedidelės masės žvaigždę, kuri kaip įtariama gali būti rudoji nykštukė. Pirminiais duomenimis žvaigždės ryškumas už Saulę mažesnis 3000-1000000 kartų. Nors planeta sukasi orbitoje, panašioje į Veneros, jos viršutinių atmosferos sluoksnių temperatūra gali būti žemesnė nei Plutonio.

Tačiau kai kurių mokslininkų spėjimu planeta gali turėti atmosferą, kuri kaip užklotas dengia planetos paviršių ir palaiko joje ganėtinai aukštą temperatūrą. Be to, papildomą šilumą planeta gali gauti iš aktyvaus planetos branduolio. Jeigu šios hipotezės teisingos, atsiranda galimybė, kad jos paviršiuje gali būti skystas vandenynas. O tai yra viena iš svarbiausių prielaidų gyvybės egzistavimo hipotezei (na, bent jau mums įprastos gyvybės atveju).

Tikimasi, kad 2013 m. į orbitą planuojamas iškelti NASA „James Webb Space Telescope“ kosminis teleskopas galės ieškoti gyvybės požymių į Žemę panašios masės planetose, besisukančiose aplink nedidelės mases žvaigždes Saulės kaimynystėje.

Iliustracijoje: naujoji planeta dailininko akimis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: