Milžiniškame dujų ir dulkių žiede pasislėpusi žvaigždė  (1)

Europos pietinės observatorijos (ESO) astronomams pagaliau pavyko įminti mūsų kaimyninės galaktikos vienos iš žvaigždžių mįslę, kuri mokslininkams iškilo lyginant iki šiol buvusių matavimų duomenis – jie niekaip tarpusavyje nederėjo ir kėlė aibes klausimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios istorijos kaltininkė – žvaigždė WOH G64, besisukanti Didžiojo Magelano debesies galaktikoje ir nuo mūsų nutolusi apytiksliai per 163 tūkstančius šviesmečių. Pagal diametrą žvaigždė 2000 kartų viršija Saulę, taip kad prieš mus – raudonoji milžinė.

Mokslininkai jau kuris laikas stebėjo šią žvaigždę ir šie matavimų rezultatai keldavo aibes klausimų. Pagal pirminius matavimų duomenis, žvaigždės WOH G64 masė sudarė apytiksliai 40 Saulės masių. Tačiau kaip tokios masės žvaigždė, pagal teorinius modelius, buvo pernelyg šalta.

Nauji stebėjimai, pasinaudojus teleskopu – interferometru VLTI, leido nustatyti tikrąją situaciją – pasirodo žvaigždė yra apsupta milžinišku dujų ir dulkių žiedo sluoksniu.

Patikslinus šiuos duomenis buvo galima peržiūrėti ir kitas žvaigždės fizines charakteristikas – pasirodo, jos ryškumas kaip ir masė yra beveik du kartus mažesnis nei kad buvo manoma iki šiol. Naujausi matavimų duomenis pakankamai gerai vieni kitus papildo ir dera pagal įvairius aspektus.

Naujausiais matavimų duomenimis, WOH G64 žvaigždė tik užgimusi turėjo masę, lygią 25 Saulės masė. Dabar ji jau yra gerokai „sulysusi“ – ji neteko nuo 1/10 iki 1/3 pirminės masės. Iš šių nuo žvaigždės atitrūkusių medžiagų ir susidarė didžiulis dulkių ir dujų žiedas – jo masė siekia nuo 3 iki 9 Saulės masių.

Žiedo matmenys kelia nuostabą apie šios sistemos gigantiškumą. Pati žvaigždė yra tokia didelė, jog galėtų užpildyti visą erdvę tarp dabartinės Saulės ir Saturno. O ją supantis dulkių žiedas nusidriekia beveik per vieną šviesmetį. Tad nekeista, jog tik interferometrijos pagalba mokslininkam pavyko išmatuoti po dulkių skraiste pasislėpusios žvaigždės parametrus.

Mokslininkai tikisi, jog atradimas leis patikslinti super didelių žvaigždžių formavimosi modelius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)