Rastos tankios ankstyvosios Visatos galaktikos  (0)

JAV astronomų grupė aptiko 9 neįprastai „suspaustas“ galaktikas. Kiekvienos jų svoris siekia apie 200 mlrd. Saulės masių ribą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai, stebėję ankstyvąją Visatą, naujai atrastų galaktikų dydžio ir masės proporcijas lygina su apie 50 cm ūgio žmogaus kūdikiu, kuris sveria 80 kilogramų, praneša eurekalert.org.

„Toks galaktikų kompaktiškumas yra mįslė“, – sakė astronomų grupės vadovas Pieteris G. van Dokkumas iš Jeilio universiteto.

„Jokios iki šiol taip toli stebėtos stambios galaktikos neturėjo tokio didžiulio tankio. Neaišku, kaip jos vėliau pasiekė dabartinėms galaktikoms įprastą dydį“.

Stebėtų galaktikų skersmuo tesiekia apie 5000 šviesmečių (mūsų galaktikos skersmuo – apie 100 000 šviesmečių), tačiau jose yra tiek pat žvaigždžių, kiek ir kitose „šiuolaikinėse“ galaktikose. Tyrimo rezultatai spausdinami naujame „The Astrophysical Journal Letters“ žurnalo numeryje.

Keistąsias galaktikas, kurių šviesa iki Žemės keliavo apie 11 milijardų metų, astronomai stebėjo NASA Hubble ir Havajuose esančios M. W. Kecko observatorijos teleskopais.

„Mes stebime šias galaktikas tokios būsenos, kurios jos buvo prieš 11 milijardų metų, kada Visatos amžius tesiekė apie 3 milijardus metų“, – aiškino P. G. van Dokkumas. –„Tik Hubble ir Kecko teleskopai gali nustatyti šių galaktikų dydį, nes jos yra labai toli“.

Taip pat tyrėjai nustatė, kad žvaigždės aplink stebėtų galaktikų centrus skrieja apie 400–500 kilometrų per sekundę greičiu, o tai yra beveik dvigubai greičiau nei įprasta.

Astronomai iškėlė hipotezę, kad tokios kompaktiškos ankstyvosios galaktikos galėjo susiformuoti dėl netolygaus tamsiosios materijos pasiskirstymo erdvėje. Patekusios į gravitacinius tamsiosios materijos sankaupų spąstus, vandenilio dujos galėjo būti „spaudžiamos“ ir didžiuliu greičiu formuoti žvaigždes.

Iliustracijoje: Tokį naktinį dangų matytų stebėtojas hipotetinėje planetoje, esančioje kompaktiškoje galaktikoje, NASA iliustr.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)