NASA zondas nufotografavo Marso palydovą  (1)

Aplink Marsą besisukantis NASA kosminis zondas „Mars Reconaissance Orbiter“ (MRO) į Žemę perdavė dvi labai kokybiškas didžiausio Raudonosios planetos palydovo Fobo nuotraukas, pranešė BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuotraukose itin gerai matomas didžiausias Fobo paviršiaus objektas – 9 km pločio Stickney krateris. Jose taip pat matyti kraterių grandinės ir paviršiaus įdubos, dėl kurių kilmės vyksta mokslininkų debatai.

MRO buvo išvestas į Marso orbitą 2006 m. kovą. Didelės raiškos zondo vaizdo kameros fotografuoja planetos paviršių, kad NASA galėtų parinkti tinkamiausias nusileidimo vietas ateities misijoms.

Pranešama, kad didelės raiškos „HiRISE“ kamera Fobą nufotografavo kovo 23 dieną. Buvo padarytos dvi nuotraukos: viena iš 6 800, kita – iš 5 800 kilometrų atstumo.

Kai kurie mokslininkai mano, kad nuotraukose matomos griovos ir kraterių grandinės yra susijusios su Stickney kraterio formavimusi. Tuo tarpu kiti mano, kad šie objektai galėjo susidaryti iš lavos, kuri buvo išmesta Marsą bombarduojant asteroidams, likučių, kurie vėliau susidūrė su Fobu.

Fobą 1877 m. atrado amerikiečių astronomas Asaphas Hallas. Manoma, kad abu Marso palydovai – Fobas ir Deimas – buvo planetos „pasigauti“ asteroidai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: