Rasti Paukščių tako galaktikos „sparnai“  (3)

Mes gyvename Paukščių tako galaktikoje – disko formos 400 mlrd. žvaigždžių struktūroje, kurioje yra ir Saulė.Daugybė žvaigždžių ir tirštos dujos tarp žvaigždžių sukasi spiralinėmis vijomis iš galaktikos centro į išorę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai neseniai aptiko naują spiralinę viją tolimesnėje nuo Žemės galaktikos pusėje, ši vija lygiai tokia pati, kaip arčiau galaktikos centro esanti vija.

Harvardo-Smitsono astrofizikos centro mokslininkas Tomas Dame’as pristatė šį atradimą spaudos konferencijoje 212 Amerikos astronomų suvažiavime.

„Mūsų galaktika nėra chaotiška, kaip daugelis mano. Atradome balanso, tvarkos įrodymų, kaip ir yin ir yang kinų filosofijoje“, – sakė T. Dame’as Paukščių Tako galaktikoje yra daugiau ir ilgesnių spiralinių vijų. Šį kartą astronomai tyrinėjo dvi vijas, esančias arčiausiai galaktikos centro.

Prieš 50 m. radioastronomai aptiko neįprastą spiralinę viją apie 10 tūkst. šviesmečių nuo Paukščių tako centro, esančią arčiau mūsų planetos.

Mokslininkai spėjo, kad panaši vija turėtų egzistuoti ir priešingoje Paukščių Tako pusėje, nes dauguma galaktikų paprastai būna simetriškos, tačiau kelis dešimtmečius jiems nepavyko aptikti antros vijos.

Ieškojimus apsunkino tai, kad galaktikos centre – daugybė žvaigždžių, o tą dangaus dalį temdo daugybė vandenilio dujų debesų.

„Tyrinėti galaktikos centrą – lyg klausytis pokalbio triukšmingame kokteilių vakarėlyje. Ten daug triukšmo“, – sakė T. Dame’o kolega iš Harvardo-Smitsono astrofizikos centro Patrickas Thaddeusas. T. Dame’as ir P. Thaddeusas stebėjo galaktiką per 1,2 m. skersmens teleskopą Amerikos observatorijoje „Cerro Tololo“ Čilėje.

Kai T. Dame’as atidžiau patyrinėjo stambias struktūras arčiau galaktikos, aiškiai pamatė spiralinę viją kaip tik toje vietoje, kur ir tikėtasi ją esant.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: