Astronomai aptiko gigantišką muilo burbulą primenantį ūką  (7)

Tai primena muilo burbulą ar netgi fotoaparato sukeltą vaizdo defektą, tačiau šioje nuotraukoje parodytas tikrai egzistuojančio ir neseniai atrasto kosminio ūko vaizdas. Astronomų teigimu, jis savo forma yra arba sferinis, arba cilindro formos, kai į jį žvelgiama iš apačios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos Mount Wilson observatorijos astronomas Dave'as Jurasevich "Gulbės burbulą" ("Cygnus bubble") pastebėjo 2008 liepos 6 dieną, įrašinėdamas šiame kosmoso regione darytas nuotraukas. Praėjus kelioms dienoms jį taip pat aptiko astronomai mėgėjai Mel Helm ir Keith Quattrocchi.

"Burbului" prieš porą savaičių buvo suteiktas oficialus pavadinimas PN G75.5+1.7 . Išanalizavus anksčiau darytas to paties regiono nuotraukas, nustatyta, kad jis ten buvo jau ilgą laiką - jo dydis ir ryškumas buvo toks pats kaip ir prieš 16 metų darytose astronominėse nuotraukose. Jurasevich mano, kad jis buvo nepastebėtas dėl labai mažo dydžio ir nedidelio ryškumo.

"Tai puikus egzempliorius", sako Niujorko Ročesterio universiteto mokslininkas Adam'as Frank'as. "Sferiniai ūkai yra labai reti". Vienas galimų paaiškinimų yra tas, kad mūsų stebimas ūko vaizdas sferą gali priminti dėl to, kad į įprastą cilindro formos darinį mes žvelgiame iš apačios (arba viršaus, kadangi viršus ir apačia astronomijoje yra sąlyginiai terminai). Nepaisant tokios prielaidos, ūko simetrija yra stebėtinai simetrinė, sako Frank'as. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)