NASA didina astronautų skaičių  (4)

NASA paskelbė, kad lapkričio pradžioje plės savo astronautų korpusą ir laukia kandidatų anketų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai bus jau 21-oji kosmoso pionierių laida. Kandidatai bus atrinkti tik 2013 m. Tų pačių metų rugpjūtį jiems prasidės intensyvi treniruočių ir mokymo programa. 

„Naujoji astronautų karta bus ruošiama ne tik darbui Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), bet turės galimybę dalyvauti operacijose už Žemės orbitos ribų“, - pasakojo NASA Johnsono kosmoso centro skrydžių valdybos specialistas Janetas Kavandi.

1999 m. NASA turėjo 150 astronautų. Dalis jų jau išėjo į pensiją ar pakeitė darbus. Šiuo metu Nacionalinėje JAV astronautikos agentūroje dirba 61 kosmoso keliautojas. Naujiems astronautams darbo neturėtų trūkti, visgi dalis nerimauja ar visgi jiems pavyks kada pasigrožėti Žeme iš orbitos. 

100 mlrd. JAV dolerių (~ 244 mlrd. Lt) kainavusi TKS jau baigta statyti, o NASA neseniai atsisakė ir savo daugkartinių kosminių laivų „Shuttle“ ir neturi jiems jokių alternatyvų. NASA dabar priklausoma nuo rusiškų Soyjuz raketų, kurios gabena astronautus ir atsargas į kosminę stotį.

NASA tikisi, kad besikuriančios privačios kosminius skrydžius gebančios vykdyti įmonės vykdys ir „taksi“ funkcijas jai pačiai. Tačiau smarkiai abejojama ar tokių iki 2015 m. atsiras. 

JAV prezidentas Barakas Obama yra nurodęs naujus NASA prioritetus, vienas kurių - iki 2025 m. išlaipinti pirmuosius žmones ant asteroido, o XXI a. 4-ajame dešimtmetyje išsilaipinti ir Marse. Praeitą mėnesį NASa pasauliui jau pranešė apie ruošiamus naujos kartos erdvėlaivius, bet dalis ekspertų abejoja ar pavyks tai pasiekti su agentūros pateikta pirmine sąmata ir darbų terminais.

„Nors pirmiausia laukiami lėktuvų pilotai, tačiau mokslininkai, inžinieriai ir kiti specialistai, norintys pabuvoti beorėje erdvėje taip pat kviečiami dalyvauti“, - teigė J. Kavandi - „Nors TKS statybos jau baigtos, visgi šis statinys reikalaus nenutrūkstamo astronautų srauto. Amerikiečiai su kolegomis iš užsienio planuoja eksploatuoti šią stotį iki 2028 m.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Paulius Paulaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)