Marsiečių slepiamos pakilimo aikštelės - ne bėda. Didesnis rūpestis - kosminė spinduliuotė  (2)

Nusileisti Marse – sudėtinga užduotis. Pakilti iš ten bus dar sunkiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai padaryti būtų lengviau, jei raketa galėtų kilti nuo pakilimo aikštelės, tačiau tokių Marse nėra (arba marsiečiai jas labai gerai slepia :) ).

Taigi NASA ir Ramiojo vandenyno tarptautinio kosminių tyrimų centro (PISCES) komanda išbandė technologiją, kuri leistų marsaeigiams autonomiškai pastatyti tokią aikštelę.

Praeitų metų pabaigoje marsaeigio prototipas Helelani pastatė beveik dešimties kvadratinių metrų aikštelę. Robotas buvo valdomas nuotoliniu būdu iš Floridos; prie signalų buvo pridedamas uždelsimas, kokį patirtų misijos valdytojai, jei robotas būtų Mėnulyje arba Marse.

Kol kas užduotis buvo sąlyginai lengva: robotas išvalė ir išlygino aikštelę bei išklojo ją šimtu bazalto plytelių. Ateityje tokias plytas pagamintų pats robotas, naudodamas trimačio spausdinimo technologiją.

Kosminės spinduliuotės bėda

Marsietyje“ pasakojama apie tai, kaip Markas Votnis išgyvena visokiausias bėdas, su kuriomis susiduria Marse. Viena problema liko nepaminėta.

Tai – kosminė spinduliuotė.

Dabar saugumo kompanijos ANSER astronautų spinduliuotės rizikos valdymo specialistas Ronas Terneris (Ron Turner) apskaičiavo, kokią radiacijos dozę gautų knygos veikėjai ir kaip ją būtų galima sumažinti. Pasirodo, Votniui dar ne taip blogai baigtųsi, kaip jo bendrakeleiviams, kurie keliavo erdvėlaiviu.

Tarpplanetinėje erdvėje spinduliuotė yra žymiai stipresnė, taigi penkiems Votnio kolegoms kiltų pavojus, o spinduliuotės poveikis pasireikštų dar net negrįžus į Žemę.

Votnis, tuo tarpu, taip pat nukentėtų, tačiau būdamas gyvenamojoje patalpoje arba marsaeigyje greičiausiai būtų daugmaž saugus. Tiesa, tam reikėtų, kad patalpa ir marsaeigis būtų pridengti 10-30 centimetrų storio skydais, tačiau tokie greičiausiai ir būtų pridėti kaip į Marsą siunčiamo paketo dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(13)
(5)
(8)

Komentarai (2)