Astronomai skelbia, kad turi tokią naujieną, jog maža nepasirodys  (17)

Europos Pietinė observatorija anonsavo didžiulės naujienos paskelbimą, kuris įvyks kitą savaitę. Bet likusi dangaus stebėtojų bendruomenės dalis jau beveik ir nuspėja, ką atskleis astronomai – visi tikisi išvysti pirmąją pasaulyje juodosios skylės įvykių horizonto nuotrauką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, negalime būti tikri, kol nebus paskelbtas pats pranešimas. Bet štai didžiulė užuomina: pranešimo anonse skelbiama, kad mokslininkai aptars „pirmuosius Įvykių horizonto teleskopo rezultatus“.

Jau daugiau nei 10 metų Įvykių horizonto teleskopas stebėjo pačią Paukščių tako galaktikos širdį, bandydamas nufotografuoti Šaulį A – centrinę supermasyvią mūsų galaktikos juodąją skylę.

Tai – nemenkas iššūkis: pačios juodosios skylės yra nematomos – jos sugeria visą elektromagnetinę spinduliuotę, kas reiškia, kad jokie mūsų teleskopai – nei radijo, nei rentgeno, nei gama spindulių – negali jų aptikti. Tai yra priežastis, kodėl niekas juodosios skylės niekada ir nematė.

Bet pamatyti jų įvykių horizontą – tašką, esantį juodosios skylės išorėje, iš kurio šviesa jau nebegali ištrūkti – teoriškai įmanoma. Nors erdvė aplink juodąją skylę yra keista, be to, Šaulį A gaubia storas dulkių ir dujų debesis.

Tačiau tai nesustabdo pasiryžusių mokslininkų. Bendrai užduočiai buvo sujungti teleskopai iš viso pasaulio, ir jais buvo sugeneruota tiek duomenų, kad vienintelis būdas juos perduoti buvo įrašyti į standžiuosius diskus ir šiuos skraidinti lėktuvais. O tada mokslininkams teko išrūšiuoti ir išanalizuoti gautus duomenis.

Ir štai pagaliau kažką turime, rašo „Science alert“. 2019 balandžio 10 d. 16 val. Lietuvos laiku Europos Komisija, Europos Mokslų taryba ir Įvykių horizonto teleskopo projektas pristatys rezultatus, kuriuos patys vadina „revoliucingais“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(105)
(7)
(98)

Komentarai (17)