Keistas atradimas, kurio kol kas neįmanoma paaiškinti: pastebėti labai šviesūs artimi asteroidai - kas jiems nutiko?  ()

Šiuo metu žinome apie 20 tūkstančių asteroidų, kurių orbitos kerta Žemės orbitą. Tokie objektai yra didžiosios dalies Žemėje randamų meteoritų šaltinis, o jų tyrimai padeda mums geriau suprasti ir planetų formavimosi procesą. Dauguma artimųjų asteroidų aptikti vykdant paieškas regimųjų spindulių ruože, tačiau tokie stebėjimai neleidžia nustatyti vieno iš svarbiausių asteroido parametrų – jo dydžio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip yra todėl, kad asteroidas gali būti ryškus dėl to, kad yra didelis, arba dėl to, kad atspindi daug Saulės šviesos – sakome, kad jis turi didelį albedą.

Pastaraisiais metais daugiau nei 3000 artimų asteroidų dydžiai išmatuoti remiantis infraraudonaisiais stebėjimais – šiame ruože asteroido savasis šviesis yra stipresnis, nei atspindėta Saulės spinduliuotė, taigi tampa įmanoma nustatyti ir jo dydį.

Kiek netikėtai paaiškėjo, kad maždaug 8% asteroidų, atrodo, yra gerokai šviesesni, nei galima spręsti remiantis žiniomis apie Žemėje aptiktus meteoritus. Įprastai asteroidai, kaip ir meteoritai, atspindi vos keletą-keliolika procentų spinduliuotės, o tie ryškieji asteroidai – net po daugiau nei 50%.

Fizikinio paaiškinimo, kodėl jie gali būti tokie šviesūs, kol kas nėra, kaip nėra ir paaiškinimo, kodėl nerandame tokių šviesių meteoritų. Tiesa, gali būti, kad gautieji rezultatai tėra tik neteisingo duomenų apdorojimo pasekmė: asteroidai yra netaisyklingos formos, todėl sukantis jų šviesis bei atspindėtos Saulės šviesos dalis nuolat kinta.

Praeitą savaitę paskelbtame tyrime parodyta, kad neteisingas šių pokyčių įvertinimas gali nulemti asteroido dydžio nuvertinimą ir albedo pervertinimą. Tačiau kol kas negalime atmesti ir realiai didelio albedo hipotezės.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: