Naujoji Zelandija siekia tapti tamsiausia planetos valstybe – ką tai reiškia ir kaip tai įvyks?  (1)

Naujoji Zelandija nori tapti tamsiausio dangaus šalimi Žemėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji Zelandija kyla kovoti su šviesos tarša. Kiek daugiau nei 5,1 milijoną gyventojų turinti salų valstybė ir taip nėra ryškiausiai šviečianti valstybė planetoje, bet Naujoji Zelandija turi unikalią gamtą, kurią reikia išsaugoti. Todėl verta pritemdyti šviesas.

Dirbtinė šviesa naktį ne tik neleidžia žmonėms grožėtis dangumi, bet ir sujaukia laukinės gamtos gyvenimą. Kenčia naktiniai plėšrūnai, taip pat vabzdžiai, paukščiai.

Tarptautinė tamsaus dangaus asociacija (IDSA), 1988 metais JAV įkurta pelno nesiekianti organizacija, nuo 2001 metų kviečia šalis ir parkus gauti tamsaus dangaus sertifikatus. Juos turi 115 parkų, 20 rezervatų ir 16 draustinių. Ir tik viena šalis – mažytė Niujės sala, kurioje gyvena tik apie 2000 žmonių. Jei šį sertifikatą gaus Naujoji Zelandija, tai bus milžiniškas pasiekimas.

Kaip tai bus daroma? Na, teks pritemdyti šviesas. Visai jų išjungti nereikės – kai kurie gatvių šviestuvai veikia labai lokalizuotai, neliedami savo šviesos ten, kur nereikia. Be to, kai kur šviesa dega per naktį dėl to, kad jos reikia apsaugos kameroms – jas pakeitus (arba įdiegus kitus apsaugos būdus), šviesą būtų galima išjungti. Reikės daugybės tokių sprendimų, tačiau Naujoji Zelandija yra pasiryžusi tapti pirmaja milijonine šalimi, kuri gali didžiuotis tamsiu dangumi. Maoriai jau skleidžia žodį – jie pasakoja žmonėms apie šviesos taršos padarinius laukinei gamtai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(5)
(16)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: