Viską ryjančios skylės žemėje: kaip susidaro smegduobės ir kodėl jos tokios pavojingos? (Video)  ()

„Reddit“ tinkle vėl pasirodžius nerimą keliančiai istorijai apie vyrą, kurį prarijo smegduobė, geologai paaiškino, kaip susidaro šios įgriuvos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažniausiai smegduobės formuojasi palaipsniui, tačiau kartais griūtis būna staigi. Šios staigios smegduobės dažnai atsiveria ir praryja žmones, automobilius, namus ir gatves. Prieš 10 metų smegduobės auka tapo Jeffas Bushas, kurio palaikai iki šiol nersti. Kai po jo namu Seffnerio mieste, Floridoje atsivėrė smegduobė, 37 metų Jeffas Bushas miegojo.

Kaip rašo „The Guardian“, maždaug 6 metrų skersmens ir gylio skylė atsivėrė po jo miegamuoju. Tai išgirdo jo brolis Jeremy su partnerė Hannah iš kito kambario – ir puolė į pagalbą.

„Girdėjome, kaip Jeffas rėkė, – įvykus nelaimei „ABC Action News“ pasakojo Hannah. – Mes nubėgome į koridorių, įjungiau šviesą, atidarėme duris ir pamatėme tik didelę skylę, o Jeffas buvo dingęs.“

Jeremy šoko į duobę, tikėdamasis išgelbėti brolį – bet galiausiai jį patį teko traukti Hilsboro apygardos šerifo padėjėjui, nes žemė toliau griuvo.

„Galėčiau prisiekti, kad girdėjau, kaip jis šaukė mano vardą“, – „The Guardian“ pasakojo Jeremy. Gelbėtojams nepavyko rasti J.Busho kūno.

Smegduobės kartu su juo prarijo ir miegamojo baldus. Kitą dieną inžinieriai nustatė, kad namas ir gruntas yra per daug pavojingi, kad būtų galima toliau bandyti jį gelbėti – todėl namas buvo nugriautas, o pati duobė užpilta žvyru. Bet po kelerių metų duobė vėl atsivėrė toje vietoje, kuri dabar yra aptverta. Floridoje, kurioje gausu kalkakmenio, smegduobių atsiradimo tikimybė yra ypač didelė.

 

„Smegduobės dažniausiai pasitaiko tose vietovėse, kurias geologai vadina „karstinėmis“, – aiškina JAV geologijos tarnyba. – Tai regionai, kuriuose po žemės paviršiumi esančios uolienos natūraliai gali būti ištirpdytos jose cirkuliuojančio požeminio vandens. Tirpioms uolienoms priskiriami klintis, dolomitas, kiek mažiau paplitęs gipso ar sulfatinis karstas.“

Ištirpus uolienoms po žemės paviršiumi lieka požeminės ertmės. Kai susilpnėjęs paviršius įgriūva į ertmę, susidaro smegduobė. Jos būna įvairaus dydžio – nuo labai mažų iki milžiniškų.

Manoma, kad pati didžiausia yra Xiaozhai Tiankengo vietovėje atsivėrusi smegduobė. Ši smegduobė yra maždaug 537 metrų pločio ir 662 metrų gylio.

 

Smegduobių atsivėrimų pasitaiko ir Lietuvoje, jos atsiveria ir didmiesčiuose. Pavyzdžiui, 2012 m. Vilniuje po liūčių Šilo gatvėje atsivėrė smegduobė, į kurią įgriuvo automobilis, kurio ištraukimui prireikė net krano.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()