Šių laikų auksas – litis ir kobaltas: ką svarbu žinoti apie šiuos metalus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mindaugas.vaitiekūnas 2023-05-05 21:23
Anksčiau gamybininkai skelbė, kad 2023 pradės masinę natrio baterijų gamybą, tik nežinau ar planai nepasikeitė. Ličio baterijos nėra saugios. Net LiFePO4 kai kada užsidega (žiūrėjau testus - prakiurdžius kartais užsidega, kartais ne). 2020-ais nuskendo keltas gabenęs prabangius automobilius. Nuksnedo dėl gaisro, o gaisro užgesinti neišėjo, nes tarp tų automobilių buvo elektromobilių, kurių degančios baterijos ir neleido užgesinti gaisro. Ličio baterijos net ir transportuojant turi būti įkrautos, o tai jau yra papildoma rizika. Natrio baterijos pasižymi geresnėmis charakteristikomis: didesnė talpa, baterijas galima įkrauti greičiau už ličio, jos gali būti pilnai iškrautos (saugus transportavimas), platesnis temperatūros diapazonas, o pačio natrio turime gerokai daugiau negu ličio, tad šių baterijų kaina pradėjus masinę gamybą turėtų būti mažesnė kartais (kai kurie kalba, kad kaina gali būti mažesnė net 6 kartus). Tad teoriškai su ličio baterijomis atsisveikinsim šį dešimtmetį
donatasv 2023-05-05 22:14
Kinai gamina natrio baterijas, bet kiek teko pastebėti tokių įmonių kaip BYD baterijos paskutiniu metu labai ženkliai padaugėjo youtube video su degančiais naujais automobiliais. Visa tai kinai labai bando nuslėpti ir labai mažai info išlenda į viešumą. Baterijos užsidega ne dėl avarijos, kiek mačiau video važiuojant, kraunantis, ar tiesiog stovint parkinge. Viešos info dėl ko nėra, bet greičiausiai kokybiško surinkimo trūkumas. Nes net patys kinai pastebėjo suprastėjusią surinkomo kokybę.
immortallt 2023-05-06 13:44
Natrio baterijos į elektromobilius neis. Niekas nežino, kodėl tas laivas užsidegė. Ir tai buvo 2022. Bent jau šių metų vasarį priežastis vis dar nebuvo aiški. Kadangi buvo elektromobilių, jie iš karto apkaltinti. O šiaip elektromobilis neužsidega nuo kito automobilio taip paprastai, kaip vdv. Tai jei ten būtų buvę tik elektromobiliai, nebūtų greičiausiai ir paskendės, jei iš viso būtų kilęs gaisras. Ir gaisrą užgesino prieš nuskęstant laivui. Dar porą savaičių jį tempė link uosto, kai gali būti, kad ir tyčia paskandino. Rūpi saugumas? Tai turėtum reikalauti VDV iš viso uždrausti: ICE vehicles caught fire substantially less often, at 1,530 incidents per 100,000 vehicles. EV fires were significantly lower than the others, with 25 fires per 100,000 vehicles Toliau, natrio baterijos pasižymi mažesniu energijos tankiu, tai didesnė talpa tik dėl didesnio svorio. Ličio žemėje turime daugiau nei gali kada nors reikėti. Natris ličio bateriju ten, kur energijos tankis svarbus - nepakeis. Spėčiau kad ličio junginių baterijos bus pradėtos naudoti. Ir apie natrį mano žinios yra perimtos iš mokslininkų komandos, kurie būtent dirba su natrio celių kūrimu. Tai jų pačių nuomonė.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-05-20 10:27
Aš dar čia užmačiau, kad LTO (ličio-titano oksido) baterijos ateina į rinka. Tesla jau kaip ir suinvestavo į jų gamybą. Šios baterijos turi gerokai didesnį įkrovimo ciklų skaičių, galima krauti iki 20C (20 * baterjos talpa), nesprogsta/nedega (na išskyrus tai, kai ilgai deginamos, pvz. sprogo po 48min. deginant benzine), platus temp.diapazonas. Ir kaina atrodo turėtų būti kiek mažesnė nei tradicinių ličio baterijų.
Xdmin 2023-05-20 16:59
Arba paprasciau kalbant, per 3 minutes Kazkaip skamba per gerai kad tai butu tiesa.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-05-20 20:16
[papildau] Gal ne taip nugirdau, video dar kartą žiūriu, tai apie 10C kalba eina, galiausiai patyrinėjus gamintojo specifikaciją, tai ir tie 10C (40Ah battery)"10s Max Pulse Charge/Discharge Current (A): 400", o "Max continuous charge current (A)" 240 (kas tėra 6C). Tą terminą berods video medžiagoj girdėjau. Štai ką rašo šis gamintojas (yinlong): With our quick-charging LTO batteries and high-power charging station, the a single cell can fully recharge in just 6 minutes which allows electric vehicles to charge in well under 20 minutes. Video, kuriame užmačiau šią technologiją. https://www.youtube.com/watch?v=nwXmHQsXFzU
mindaugas.vaitiekūnas 2023-05-20 20:29
Pažiūrėk tą lentelę, ten iškrovimo rate turbūt vis gi: https://lithium-titanate-battery.com/li ... batteries/
immortallt 2023-05-20 22:06
10 min artipilnis akumas ilgose kelionėse čia nepakankamai? Sustojęs Circle K ilgiau užtrunku kol gaunu kavos ir į WC nueinu. Dar jei vaiką pervystyti reikia... Ir ant kuro sutaupysi kiek auto kainuoja, nes didžiąją dalį laiko krausi lėtose/namie.