Unikalūs papuošalai atskleidė intriguojančią detalę – žmonės Pietų Amerikoje atsirado daug anksčiau, nei manyta (Foto)  ()

Remiantis neįprastu šaltiniu – išnykusio milžiniško tinginio fragmentais, iš kurių senovės žmonės pagamino pakabukus – žmonių atvykimo į Pietų Ameriką data nukeliama mažiausiai 25 000 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Santa Elinos oloje centrinėje Brazilijoje aptikti trys tinginių osteodermai – kai kurių stuburinių gyvūnų odos mezoderminiame sluoksnyje susidarę kauliniai dariniai, paprastai nedidelių plokštelių pavidalu – ir jie rasti šalia akmeninių įrankių bei turėjo mažytes skylutes, kurias galėjo padaryti tik žmogus.

Žurnale „Proceedings of the Royal Society B“ paskelbtame straipsnyje teigiama, kad šis radinys yra vienas iš ankstyviausių įrodymų, kad žmonės gyveno Amerikoje.

Santa Elinos olą, esančią Mato Groso valstijoje centrinėje Brazilijoje, archeologai tyrinėja nuo 1985 metų. Ankstesniuose šios vietovės tyrimuose pastebėta, kad joje yra daugiau kaip 1000 ant sienų nupieštų atskirų figūrų ir ženklų, šimtai akmeninių įrankių artefaktų ir tūkstančiai tinginių osteodermų – o trijuose iš jų matyti žmogaus padarytos skylės.

Naujai paskelbtame tyrime itin išsamiai dokumentuojami šie tinginių osteodermai, siekiant parodyti, kad labai mažai tikėtina, jog skylės juose atsirado natūraliai – o tai reiškia, kad dėl šių kaulų žmonių įsikūrimo Brazilijoje data nukeliama 25 000–27 000 metų atgal. Šios datos yra svarbios, nes vis daugėja (nors ir prieštaringų) įrodymų, patvirtinančių labai ankstyvą žmonių įsikūrimą Pietų Amerikoje – pavyzdžiui, Toca da Tira Peia ola Brazilijos rytuose datuojama prieš 22 000 metų.

 

Naudodama mikroskopinius ir makroskopinius vizualizavimo metodus, tyrėjų komanda nustatė, kad osteodermai ir net mažytės jų skylutės buvo poliruotos, o ant artefaktų pastebėjo akmeninių įrankių įpjovimų pėdsakus bei grandymo žymes. Gyvūnų padarytos įkandimo žymės ant visų trijų osteodermų leido jiems atmesti graužikų, kaip skylučių kūrėjų, galimybę.

 

„Šie stebėjimai rodo, kad šiuos tris osteodermus žmonės modifikavo į artefaktus, tikriausiai asmeninius papuošalus“, – straipsnyje rašo mokslininkai.

Tyrimo bendraautorė ir Brazilijos San Karloso federalinio universiteto paleontologijos dėstytoja Mírian Pacheco pažymi, kad „beveik neįmanoma nustatyti, kokią tikrąją reikšmę šie artefaktai turėjo Santa Elinos gyventojams“. Tačiau osteodermų forma ir didelis jų skaičius „galėjo turėti įtakos tam tikros rūšies artefaktų, pavyzdžiui, pakabukų, gamybai“, sako ji.

 

Tai, kad žmogaus modifikuotų gyvūninių objektų rasta kartu su akmeniniais įrankiais iš geologinių sluoksnių, datuojamų 25 000–27 000 metų, yra svarus įrodymas, kad žmonės į Pietų Ameriką atvyko kur kas anksčiau, nei manyta anksčiau.

„Mūsų įrodymai patvirtina interpretaciją, apie kurią mūsų kolegos, dirbantys Santa Elinoje, kalba jau 30 metų“, – sako kitas Brazilijos San Karloso federalinio universiteto paleontologas Thaísas Pansani – ir teigia, kad „žmonės Centrinėje Brazilijoje gyveno mažiausiai prieš 27 000 metų“.

 

 

Šis atradimas rodo, kad senovės žmonės įvairiais būdais naudojo tinginių liekanas, – sako Jungtinės Karalystės Bornmuto universiteto geologas Matthew Bennettas, tyrinėjęs žmonių ir tinginių sąveiką Šiaurės Amerikoje, bet šiame projekte nedalyvavęs.

„Tai labai įdomus darbas, kuris ilgainiui gali patvirtinti idėją, kad Amerika buvo apgyvendinta per paskutinį ledynmečio maksimumą“, šalčiausią paskutinio ledynmečio laikotarpį, teigia M. Bennettas.

Tačiau daugelis Pietų Amerikos vietovių dar nėra iki galo ištirtos – o tai reiškia, kad diskusijos dėl žmonių atvykimo į Ameriką dar toli gražu nesibaigė.

„Manome, kad Brazilijos uolų olose ir urvuose, mažai ištyrinėtose arba visai netyrinėtose vietose, turėtų būti dar daugiau atradimo laukiančių įrodymų“, – sako Th. Pansani.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()