3 kartus sunkesnis už mėlynąjį banginį! Atakamos dykumoje rasti masyviausio egzistavusio gyvūno palaikai (Foto)  ()

Mėlynasis banginis ilgą laiką buvo laikomas sunkiausiu kada nors Žemėje gyvenusiu gyvūnu. Tačiau naujai atrastas prieš 39 mln. metų gyvenęs Perucetus colossus meta nemenką iššūkį, rašo „Science Alert“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-10 3 kartus sunkesnis už mėlynąjį banginį! Atakamos dykumoje rasti masyviausio egzistavusio gyvūno palaikai (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jo kaulų matavimai rodo, kad jo skeletas galėjo sverti nuo dviejų iki trijų kartų daugiau nei mėlynojo banginio.

„Remdamiesi skeleto dalimis, įvertinome P.colossus kūno masę, kuris, pasirodo, pretenduoja į sunkiausio užfiksuoto gyvūno titulą“, – rašo Pizos universitet paleontologo Giovanni Bianucci vadovaujama komanda.

Mokslininkams jau seniai kilo klausimas, kas riboja dydžius ir masę, iki kurios gali užaugti stuburiniai gyvūnai. Vandenyne yra šiek tiek daugiau laisvės, nes plūdrumas neutralizuoja gravitacijos poveikį, dėl kurio sausumos gyvūnų kūnai patiria didesnį stresą.

O banginiams didesnis kūnas yra naudingas: jis padeda išvengti šilumos nuostolių vandenyje, kurio šiluminis laidumas, palyginti su oru, yra didelis.

Tačiau neseniai atliktas tyrimas parodė, kad net ir filtru besimaitinančių banginių, tokių kaip mėlynieji banginiai, dydis turi viršutinę ribą. Dėl mažų medžiagų apykaitos sąnaudų tokia maitinimosi strategija leidžia banginiams išplaukti į krantą su minimaliomis energijos sąnaudomis – tačiau tai riboja grobio prieinamumas.

P.colossus dydis buvo apskaičiuotas pagal keletą kaulų, rastų Pietų Peru: 13 slankstelių, keturis šonkaulius ir dalį klubo kaulo. Tyrimas rodo, kad egzempliorius nebuvo visiškai suaugęs.

 

Remdamiesi palyginimu su žinomais banginiais, mokslininkų komanda apskaičiavo P.colossus dydį ir nustatė, kad jo kūno masė buvo nuo 85 iki 340 tonų. Didžiausio kada nors išmatuoto mėlynojo banginio kūno masė siekė 199 tonas.

Be to, kaulai buvo labai sustorėję ir sutankėję – tai jūrų žinduolių bruožai, užtikrinantys natūralų balastą ir leidžiantys jiems turėti didesnius plaučius.

 

Tyrėjai mano, kad banginis buvo palyginti lėtas, pirmenybę teikė pakrančių buveinėms ir gyveno netoli jūros dugno sekliuose vandenyse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()