Vyriškio šuo paplūdimyje netikėtai aptiko „akmenį“: paaiškėjo, kad jis vertas tūkstančių (Foto)  ()

Kartais paprastas pasivaikščiojimas paplūdimiu su šunimi gali sukrauti nemažą kapitalą. Praėjusią savaitė žvejo šuns Škotijos paplūdimyje rastas „akmuo“ pasirodė esanti vertinga, tačiau reta ambra, kurią itin vertina aukščiausio lygio prancūzų parfumerijos bendrovės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

37 metų žvejys Patrickas Williamsonas tiesiog vedžiojo šunį Airšyro paplūdimiu Škotijoje, kai jo šuo paplūdimyje rado „šlykštų“ darinį, rašo nypost.com.

Nors šio „akmens“ kilmė iš tiesų gali kelti šleikštulį – jis veikiausiai buvo tiesiog išvemtas kašaloto ir kažkuriuo metu išplautas į paplūdimį – paaiškėjo, kad tai yra vertingos ambros gabalas.

„Dirbu žvejybiniame laive, todėl žinojau, kas yra ambra. Niekada anksčiau jos nemačiau, bet girdėjau istorijų apie ją“, – naujienų agentūrai „South West News Service“ pasakojo P.Williamsonas.

„Vaikščiojau Irvino paplūdimiu su šunimi. Kažką pastebėjau ant jūros dumblių, o šuo pribėgo prie jo ir išmetė savo kamuoliuką iš nasrų. Paprastai ji kamuoliuko nepaleidžia, todėl supratau, kad ten kažkas yra“, – sakė jis.

 

P.Williamsonas teigė, kad rastas ambros akmuo sveria apie 0,34 svaro (kiek daugiau nei 150 gramų).

„Kai pirmą kartą jį gavau, pasvėriau ir jis buvo apie 5,5 uncijos. Tai tikrai nėra labai daug, palyginti su kai kuriais kitais rastais gabalėliais“, – sakė „South West News Service“.

Apie panašų, tik daug „masyvesnį“ atvejį pasaulio žiniasklaida rašė šių metų liepos mėnesį. Tąkart Ispanijoje La Palmos salos paplūdimyje buvo išplautas negyvas kašalotas, savo viduje slėpęs tikrą lobį – 500 tūkst. dolerių vertės gabalėlį ambros.

 

Tiesa, tokias vertės „gabalėlis“ buvo iš tiesų nemenkas – prie išplauto kašaloto žarnos buvo prilipęs net 9,5 kg ambros gabalas.

Dar anksčiau skelbta, kad 2021 m. Jemene, netoli vieno žvejų kaimelio, buvo rastas negyvas kašalotas, savyje slėpęs net 127 kilogramus ambros. Ji preliminariai įvertinta net 1,5 mln. JAV dolerių.

 

Didžiulę ambros vertę lemia jos retumas ir naudojimas kvepaluose, mat kvapas gali svyruoti nuo saldaus iki muskuso.

„National Geographic“ teigimu, jei parfumerijoje už aromatų parinkimą atsakingam asmeniui patinka kvapas, ambra gali būti verta tūkstančių eurų.

 

Ambra taip pat vertinama dėl bekvapio alkoholio, vadinamo ambreinu, kuris dažnai išgaunamas iš ambros.

Ambreino, kuris naudojamas kvepalų aromatui ilgiau išlikti, kiekis ambroje yra labai svarbus. Apie tai galima spręsti pagal ambros spalvą: juodoje ambroje yra mažiausiai ambreino, o baltoje – daugiausiai.

Geriausi kvepalai paprastai gaminami iš baltosios ambros, o pigesniuose kvepaluose naudojami cheminiai pakaitalai.

Nors JAV šią medžiagą naudoti kvepaluose draudžiama, ambra vis dar yra dažna prancūziškų kvepalų sudedamoji dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: