„Duoda vienas kitam vardus.“ Neįtikėtina. Kaip bendrauja drambliai  ()

Drambliai tikriausiai duoda vieni kitiems vardus, kuriuos naudoja bendraudami. Iki šiol toks elgesys nebuvo užfiksuotas nežmogiškiems gyvūnams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai liudija naujo tyrimo rezultatai, anksčiau paskelbti mokslinėje spaudoje, tačiau dar nerevizuoti pagal mokslinių publikacijų taisykles, rašo „Independent“.

Kenijos savanoje dramblių elgseną tyrinėję mokslininkai nustatė, kad drambliai vienas į kitą kreipiasi tam tikrais specifiniais garsais. Iš pradžių mokslininkai manė, kad egzistuoja tokia delfinams ir papūgoms žinoma mechanika, kai kreipimasis yra to, į kurį kreipiamasi, balso imitacija. Tačiau stebėjimai parodė, kad taip nėra.

Mokslininkai išanalizavo 527 žemo dažnio dramblių šūksnius didžiulėje Samburu ekosistemoje Kenijos šiaurėje ir 98 šūksnius Amboselio nacionaliniame parke Kenijos pietuose. Analizė atskleidė specifinį dundesį, kuriuo drambliai kreipiasi į konkrečius rūšies atstovus. Ir tam pačiam drambliui skirti skirtingų giminaičių šauksmai buvo labai panašūs.

Dėl to tyrėjai padarė išvadą, kad pagal adreso struktūrą jie gali tiksliau nustatyti kitą individą nei tiesiog aklai.

Iš viso mokslininkams pavyko rasti 119 unikalių kreipimųsi, adresuotų konkrečiai 17 dramblių, įrašus, kad pamatytų, kaip jie reaguoja. Eksperimentas parodė, kad drambliai aktyviau reagavo į įrašytą ir atkurtą konkretų jiems skirtą kreipimąsi nei į atkurtą kreipimąsi į kitą dramblį.

 

Tyrėjai mano, kad vardų turėjimas leidžia drambliams patraukti konkretaus individo dėmesį ir pagerinti jo veiksmų koordinaciją keliaujant ieškoti išteklių, kai jie vienas kito nemato.

„Mūsų žiniomis, šis tyrimas pateikia pirmuosius vokalizuoto kreipimosi į konspecifinius [tos pačios rūšies narius], neimituojant klausytojo balso, įrodymus nežmogiškiems gyvūnams. Tai gali turėti svarbios reikšmės mūsų supratimui apie kalbos evoliuciją“, - teigia tyrimo autoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: