NASA nustatė, kokią pasėlių dalį Maskva pavagia iš Ukrainos  ()

NASA analitikų duomenimis, rusų laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose šiais metais nuimtas maždaug 6,4 mln. tonų kviečių ir beveik 1,5 mln. tonų saulėgrąžų sėklų derlius. Apie tai pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusų laikinai okupuotose Ukrainos žemėse auga milijonai tonų svarbiausių žemės ūkio kultūrų. Bėda ta, kad tikrą jų kiekį šiuo metu nustatyti yra labai sunku, mat dalis derliaus suvartojama vietoje, o likęs derlius keliauja į Rusiją arba sumaišomas su rusiškais grūdais ir parduodamas pasaulio rinkose.

Pasak NASA, rusų laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose šiais metais nuimtas maždaug 6,4 mln. tonų kviečių – beveik tiek, kiek visoje Bulgarijoje – ir bemaž 1,5 mln. tonų saulėgrąžų sėklų derlius.

Tyrimas atliktas analizuojant NASA maisto saugumo ir žemės ūkio bei palydovinių nuotraukų duomenis.

Konsorciumo „NASA Harvest“ programų vadovės Inbal Becker-Reshef teigimu, grūdų kiekis yra didžiulis. Atliktas tyrimas taip pat rodo, kad 2023 m. Ukrainoje – ir ypač pafrontėje – buvo apleista apie 7 proc. visos dirbamos žemės.

„Okupuotuose kraštuose auginamų grūdų vertę ir jiems padarytą žalą nustatyti yra svarbu dar ir tam, kad Ukraina galėtų pareikšti Rusijai reikalavimus atlyginti nuostolius“, – teigiama pranešime.

 

Nors NASA tyrimas neparodo, kokį būtent Ukrainoje užaugintų grūdų kiekį Maskva eksportuoja, jis leidžia suprasti, kiek grūdų gali būti sumaišoma su rusiškais grūdais ir vežama į Vidurio Rytus ir Afriką.

Pranešama, kad 2023 m. rugsėjo 22 d. Ukrainos ūkininkai jau buvo nuėmę 29,8 mln. tonų grūdų bei ankštinių kultūrų ir 7,649 mln. tonų aliejinių augalų sėklų derlių.

Ukrainos grūdų asociacija prognozavo, kad 2023 m. Ukrainoje bus nuimtas iki 80,5 mln. grūdų ir aliejinių augalų sėklų derlius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
(2)
(4)
(-2)

Komentarai ()