Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė. Iš Lietuvos į ES: agrarinio apmaudo aidai Europos širdyje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2024-01-26 12:07
Iš vienos pusės vartotojai verkia kad maistas per brangus. Iš kitos pusės ūkininkai neišsilaiko, nes supirkimo kainos per mažos. O kai nueinu į savo daržą bulvių kaupti, galvoju - kam aš čia terliojuosi, nupirksiu bulvių maišą vieną kitą ir nereiks nieko dirbti. Maksimoj rudenį buvo akcija, kad 15kg maišas kainavo 4 eur, beveik kapeikos. Bulvės prastesnės negu maniškės bet bulvės vis dėl to.
Hmz 2024-01-26 23:43
"kiekvienais metais prarandame vis daugiau ūkių, kurie nebeišsilaiko. Statistika išties gana liūdna" Dar ES bendrajame programavimo dokumente buvo numatyta strategija mažinti ūkių skaičių, juos stambinti, efektyvinti ŽŪ veiklą ir mažinti jame užimtų žmonių skaičių. Dabar išlenda kažkokie politikieriai ir bliauna, kad mažėja ūkių.
kestutisz 2024-01-26 23:54
Tai išlenda jau ir pasakymų, kad su savo bulve 3x daugiau co2 prigamintum, tad na nedirbdamas dar ir gelbsti pasaulį ;)
Kyborg 2024-01-27 14:27
Būtent. Net patys savo pranešime nurodo: "Šia politika siekiama juos remti ir gerinti žemės ūkio produktyvumą, užtikrinant stabilų įperkamo maisto tiekimą." Gerint produktyvumą ir maisto įperkamumą iš esmės galima tik stambinant ūkius. Kitas dalykas, ta pati Lietuva didesnę dalį produkcijos eksportuoja, o ne suvartoja viduje. Ir pagrinde eksportuoja į ne ES šalis. Tad realiai didelė dalis ES subsidijų panaudojama ne pagal paskirtį, t.y. dalis panaudojama, tam, kad sumažint produkcijos kainas, bet didesnė dalis panaudojama tam, kad ūkininkai galėtų produkciją eksportuot. Mano nuomone eksportas į ne ES šalis turėtų būt apmokestintas, kad bent dalis tų ne pagal paskirtį panaudotų subsidijų sugrįžtų. Po apmokestinimo labai tikėtina, kad ES viduje kainos ženkliai kristų, nes ūkininkai siektų realizuot produkciją vidinėje rinkoje, o ne ją eksportuot. Ūkininkai verkia kaip jiems blogai, bet nutyli, kad esame pirmi pasaulyje pagal grūdų eksportą (perskaičiavus gyventojui). Absoliučiais skaičiais pasaulyje 15 tik labai nežymiai atsilikdami nuo kelis kartus didesnės Lenkijos. https://beef2live.com/story-top-20-larg ... d-0-206491