Kažkas visiškai naujo. Ramiajame vandenyne 6200 metrų gylyje rasti paslaptingi juodi kokonai (Foto)  ()

Tyrėjai ne iš karto suprato, kam priklauso šie giliavandeniai kiaušiniai, tačiau tiesa pasirodė kur kas keistesnė, nei jie galėjo numanyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenynas užima apie 70 % Žemės paviršiaus ir slepia daugybę paslapčių: vis dar labai mažai žinome, kas iš tikrųjų slepiasi po storu vandens sluoksniu, o kartais mokslininkai randa kažką neįprasto, kam sunku rasti paaiškinimą. Šį kartą Ramiojo vandenyno dugne tyrinėtojų laukė nauja staigmena – paslaptingi juodi kokonai, rašo „IFLScience“.

Ramiojo vandenyno šiaurės vakaruose esančiame Kurilų–Kamčiatkos lovyje rastos įdomios kapsulės tapo nuostabiu atradimu tyrinėtojams. Kaip vėliau paaiškėjo, paslaptingieji kokonai buvo kiaušinių kapsulės, išmėtytos jūros dugne.

Juos jūros dugne aptiko daktaras Jasunori Kano iš Tokijo universiteto, kuris valdė nuotoliniu būdu valdomą transporto priemonę (ROV) „Hakuho-maru“. Juodieji kokonai buvo pastebėti 6200 metrų gylyje, o vėliau surinkti ir pristatyti Hokaido universiteto daktarui Keiichi Kakui, kuris vėliau tapo tyrimo bendraautoriumi.

 

Anot Kakui, jis pirmą kartą matė kažką panašaus: po stereomikroskopu mokslininkas perpjovė vieną kiaušinį ir iš jo nutekėjo pieniškas skystis, jis surinko skystį pipete, o tada pastebėjo baltus kūnus kokone – tada viskas stojo į savo vietas. Paaiškėjo, kad mokslininkams pavyko rasti plokščiųjų kirmėlių kiaušinėlių – tai pirmas kartas, kai mokslininkams pavyko ištirti ankstyviausius jų gyvenimo laikotarpius.

 

Tyrimo metu mokslininkams pavyko iš vandenyno bedugnės išgauti keturias nepažeistas kiaušinių kapsules, kuriose vėliau buvo rasta plokščiųjų kirmėlių. Mokslininkai vieną iš jų įdėjo į etanolį ir dehidratavo, todėl jiems pavyko padaryti mėginius, kuriuos galėjo nudažyti ir analizuoti. DNR buvo išgauta iš dviejų kitų kirminų, rastų vandenyno dugne.

 

 

Tolesnės analizės rezultatai parodė, kad mokslininkai aptiko Tricladida būrio, Maricola pobūrio kirminus. Tyrimo autoriai tikina, kad jų atradimas nustebino dėl kelių priežasčių: pirma, gylis, kuriame buvo rasti kiaušinėliai, yra rekordinis; antra, mokslininkams pavyko ištirti ankstyviausias plokščiųjų kirmėlių egzistavimo formas vandenyne; trečia, paaiškėjo, kad plokščiųjų kirmėlių, gyvenančių giliame ir sekliame vandenyje, vystymosi būdas nesiskiria.

Kakui taip pat pažymi, kad ekspedicijos metu jiems pavyko surinkti ir daug kitų įdomių egzempliorių, todėl jie planuoja tęsti tyrimus ir ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()