Nauji klimato modeliai uraganų sezonus prognozuoja kelis metus į ateitį  (0)

Specialistams vis dar sunku tiksliai sužinoti, kokią galią įgaus nuo vandenynų pusės atkeliaujantys uraganai arba kurioje vietoje jie įžengs į žemyną - tą įmanoma nustatyti tik kelias dienas prieš patį įvykį. Tačiau meteorologai jau gan ilgą laiką ir gan tiksliai gali prognozuoti, kiek stiprių viesulų kils artėjančio uraganų sezono metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visai neseniai Anglijos mokslininkų komanda sugebėjo išplėsti šių prognozių laiko tarpą - dabar bandoma nuspėti ne tik artimiausio sezono, bet ir viso artimiausio dešimtmečio viesulų dinamiką. Šiuo tikslu naudojami patobulinti prognozavimo modeliai, galintys apytiksliai nustatyti uraganų skaičių tam tikrame regione kelis metus į priekį.

Ekseteryje (Anglija) įsikūrusios meteorologinės tarnybos "Met Office Hadley Centre" klimato modeliavimo specialistai, atlikdami klimato kaitos prognozes, atsižvelgia į ne tik vadinamuosius vidinius veiksnius (kurie daugiausia susiję su natūralia ilgalaike orų dinamika), bet ir išorinius, tokius  kaip ugnikalnių išsiveržimai, "šiltnamio efektą" skatinančių dujų koncentracijos ir panašiai. Visa tai leidžia kurti itin tikslius ciklinės uraganų elgsenos modelius. 

Uraganų aktyvumas kinta daugelį dešimtmečių trunkančiais ciklais - jų vidutinis intensyvumas palaipsniui didėja, vėliau - mažėja, ir tokia kaita kartojasi. Šiuo metu mes gyvename "aktyvaus" periodo metu. Mokslininkams, žinoma, tenka matuoti tam tikrus uraganų parametrus ir registruoti jų judėjimą, kad vėliau, panaudojant gautus duomenis, būtų galima pakoreguoti kitų būsimų prognozių tikslumą. Atlikdami sukurto prognozės modelio bandymą, tyrinėtojai pasinaudojo nuo 1960 metų surinktais duomenimis, pagal kuriuos bandė "prognozuoti" netolimos praeities uraganų aktyvumo statistiką ir palyginti ją su tuo, kas buvo išmatuota tikrovėje.

Iš viso buvo sudarytos devynios skirtingos prognozavimo modelio versijos. Mokslininkai pastebėjo, jog imant vidutinius jų rezultatus,  buvo galima pakankamai tiksliai numatyti, kiek uraganų susiformuos artėjančio sezono metu. Be to, numatymo tikslumas buvo pakankamai geras net atliekant prognozę ne vieneriems, o keleriems metams į priekį.

Žinoma, naujasis modelis negali numatyti klimato anomalijų, kai dėl mokslui ne visada žinomų priežasčių susiformuojančių viesulų skaičius skiriasi nuo tipinių tendencijų. Tačiau pats metodas galėtų būti pritaikytas visame pasaulyje, pasiruošiant tikėtiniems didesnio uraganų aktyvumo periodams. Be to, atmetimo būdu būtų galima tiksliai nustatyti ir analizuoti smulkesnius šių gamtos reiškinių susiformavimą lemiančius veiksnius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)