Įrodyta: skalūnų dujų išgavimas seismiškai aktyviose vietose skatina žemės drebėjimus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Egidijus 2013-07-25 12:34
"Jis mano, jog didesnius žemės drebėjimus sukelia ne pati hidraulinio ardymo technologija, tačiau po jos likę didžiuliai kiekiai užteršto vandens. Vanduo dar kartą įšvirkščiamas į kitą netoliese esančią vietą (kadangi šis vanduo turi įvairių chemikalų, suformuojami savotiški panaudoto vandens šuliniai). Tokia praktika žemės gelmes pažeidžia labiau, nei pats hidraulinis ardymas. " Chemikalai sukelia drebėjimus? Ar jie ištirpdo uolienas? Kas ten per chemikalai?
punktyras 2013-07-25 12:37
Spėju, vanduo veikia kaip tepalas ir uolienos lengviau slysta viena kitos atžvilgiu, sukeldamos drebėjimus.
immortallt 2013-07-25 12:49
Man labiau kvepia spekuliacijomis, nei moksliniu darbu
Egidijus 2013-07-25 13:52
Grynas finansuojamas iš ES ir LR AM lėšų, o žinant valdančiųjų požiūrį į skallūnus objektyvumo iš nuosavo ruporo tikėtis sunku.
uodas 2013-07-25 15:24
taippat ir isgaunant nafta ir dujas.
pekalzz 2013-07-25 15:53
Vėl prieisim prie to, kad nenorim elektrinės, terminalo, skalūnų ir t.t. O kaipgi, iš "dešinės" geriau pirkti (sarkazmas) ir nieko naujo negalvot, nebandyt, neplanuot.
Arns 2013-07-25 16:32
jūroje yra ištirpusio aukso bei kitų mineralų, išgauti jau dabar įmanoma, bet pigiau kasti. Įmanoma net ir sibire užsiauginti bananų, bet ar tai naudingiau nei tiesiog atsivešti? Taip ir prieiname jog padaryti galima viską, tačiau ne viskas atsiperka. Tad prestižas ne nusipirkti lamborghini ir sumontuoti dujų įrangą, o nusipirkti savo poreikius atitinkančią transporto priemonę ir ja naudotis be baimės.
Shinigami 2013-07-25 16:50
Žemės drebėjimus dažniausiai sukelia trūkstančios uolienos. Tai yra, kai uoliena yra spaudžiama ir neatlaikiusi spaudimo trūksta. O uolienos trūksta tose vietose kuriose ji yra silpniausia. Tai dažnai būna senuose žemės lūžio vietose. Jei uoliena yra suskaldyta hidraulinio skaldymo ir dar pilna vandens, jį yra labai silpna. Bet kadangi jį yra labai silpna, jį trūksta ir nuo nedidelių spaudimų. Kas sukelia nedidelius ir beveik nejaučiamus žemės drebėjimus. Jei yra spaudimas uolienoje ji vėliau ar akčiau vis tiek trūks. Bet tik kai bus sukauptas didelis spaudimas, o tada trūks su didelių ir galingų žemės drebėjimu. Man regis kažkada skaičiau straipsnį, kuriame seismologai siūlė dirbtinai sukelti mažus žemės drebėjimus kad išvengti didelių žemės drebėjimų. Micro žemės drebėjimus sukelia ir sprogdinimai, didelių mašinų važiavimas. Naftos gavyba taip pat gali sukelti žemės drebėjimus, nes sumažėjus slėgiui žemės gelmėse, žemės sluoksniai gali nusėsti. Bet tai labai maži žemės drebėjimai.
Talkatif 2013-07-25 23:50
Babos Vangos mokslas