Genų inžinerija – žmonijos klestėjimo priežastis ar žūtis?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shanti 2013-09-17 11:12
Keisti genus gal ir etiska(nors ir rizikinga), bet daryti is to bizni yra nusikaltimas. Gamta dave DNR kaip open source ir betkokie pakeitimai negali lauzyti GPL lizencijos
rwc 2013-09-17 11:21
Visi patentai anksčiau ar vėliau baigia galioti. Be to, patentuojama ne pati DNR, o jos sukūrimo metodika. Nori - prašau: paimk kokį Monsanto ryžį, sekvencionuok ir panbandyk pats sukurti tą patį. Investavęs milijardus baksų, turbūt nenorėsi, kad koks babajus, nusipirkęs iš tavęs vieną grūdą, iš jo maitintų pusę Indijos.
nondescript 2013-09-17 12:50
Na, kad ir neetiška kitiems atrodo, susirgę sunkia liga dauguma vietoj mirties turbūt pasirinktų tokį eksperimentinį gydymą, juk gyventi tai vistiek norisi.
lape 2013-09-17 13:00
Pirma - reikia suvokti, kas viršesnis - ar žmogus ar genai. Žmonėms atrodo , kad tai jie viskam vadovaują, bet jie juk elgiasi taip kaip liepia jų genai. Tai ir genų inžinerija tėra genu nulemta veikla, genams išgyventi. Taigi teisingai suformuotas klausimas atrodo taip: Ar dar ilgai genai kankinsis žmonėse?
vvv2 2013-09-17 13:06
nondescript 2013-09-17 13:16
O gal žmogus genuose? Sąmonė visiškai neištirta, jei ją imanoma perkelt į skaitmeninę laikmeną, tai žmogus lygiai taip pat galėtų gyvent metalo laužo krūvoje. Tada jau nebebūtų galima teisintis, kad tokia mano "prigimtis" ir t.t.
Shanti 2013-09-17 13:40
Jei toki darba darai ne is geros valios (kad ismaitint milijarda indijos babaju), o tik pasipelnyt - tai tavo vieta himalaju virsunese, atokiame vienuolyne, kur gal kazkiek doroves igysi Ta pati gali pasakyt ir hindusu babajus - "nafik tu mano ryzius uzkretei su savo GMO? Norejau augint naturalu produkta, o dabar turiu moketi, kad mane "apciaudejai' savo nesamonem?"
Shinigami 2013-09-17 13:42
Aš taip pat nesu girdėjęs apie tyrimus kurie nustatytu kaip bulvių vartojimas veikia žmogaus organizmą ilguoju laikotarpiu. Juk niekas ne įrodė, kad valgant visiškai natūralia bulvę, jos natūralūs genai nekenkia žmogaus organizmui ir nekuria kokiu ligų ar alergijų.
vvv2 2013-09-17 14:02
Acme 2013-09-17 15:31
Ten buvo istorija su kažkuria Afrikos valstybė, kurioje buvo badas, ir jai buvo nusiųsta humanitarė pagalba atrodo GMO soja ar kukurūzai, bet Greenpeace tos valstybės vadovams praplovė smegenis ir ji atsisakė pagalbos.
Shinigami 2013-09-17 16:31
Va čia viskas ir pasakyta. Normalūs ir mastantys savo galva tikrai ne atsisakys jei tos pagalbos labai reikia. Nes geriau mirti po 50 metu valgant GMO, nei po mėnesio, nieko nevalgant.
pozitronas 2013-09-17 18:59
Jaigu ir imanoma, tai nebent kaip i avatara, o biologinis kunas kuriame tunos samone bus privalomas. Avataras bus kaip isorine sasaja su pasauliu. Nebent sukurti dirbtine samone, bet tokiu atveju bus kita gyvybes forma.
PovilasV 2013-09-17 20:00
"Kiekviename organizme yra užšifruotas genetinis kodas, kuris suranda genus, kurie yra atsakingi konkrečios ligos vystymąsi. Naujosios genų inžinerijos technologijos, leidžia tokį geną panaikinti ir taip suskaldyti DNR. Na, tokią nesąmonę dar reikia sugebėt parašyt...
Niemand 2013-09-17 21:10
Nederėtų painioti ekologijos su biochemija Geno transplantacijos pasekmių baltymų sintezei kol kas tiksliai prognozuoti nesigauna, bet gaunasi labai tiksliai eksperimentiškai patikrinti - sukuri organizmą su transplantuotu genu, tada padarai jo biocheminę analizę ir po šimto kito eksperimentų viskas patampa aišku dėl galimo toksiškumo. Dėl ekologijos kur kas sudėtingiau, padarius eksperimentą gali būti jau padaryta negrįžtama žala (išstumti kiti organizmai, išbalansuota ekosistema).
Shanti 2013-09-17 23:27
Ponas gerai isisukes esat i intelektualiaja diskusijos puse. Bet yra ir kita - etine puse, kuri megsta kirstis su logika ir jos seseliu - savanaudiskumu. Pvz. bus zmoniu, kurie geriau mirs po menesio, bet zinos, kad ju vaikai ir vaikaiciai toliau gales gyventi sveiki ir nemutave net po 5000 metu.
Shinigami 2013-09-18 07:51
O tai vaikams valgyti nereikia? Antra, įrodyk, kad genetiškai modifikuotas maistas skatina mutacijas. Tada jau aiškink, kad genetiškai modifikuota maistą valgantys mutuos. O kas svarbiausia, tavo vaikai jau yra mutantai. Nes mutacijos vyksta pastoviai (gyvybės evoliucija). Net žmonės išmutavo iš beždžionių.
vvv2 2013-09-18 09:05
rwc 2013-09-18 10:10
aplinkos poveikis. Gerdamas distiliuotą vandenį, išgersi ir peroksidų, ir sunkiojo vandens. Įlindęs į rūsį, gausi tiek kosminės gama spinduliuotės, kad jos pakaktų rūsiui apšviesti. O apie maisto mutageniškumą gal paaiškink pirmykštiems žmonėms, kurie atradę naują arealą, valgydavo viską, kas juda, kol atrinkdavo, kas valgoma ir kas nuodinga. Tik kažkodėl jiems neišdygo nei čiuptuvai, nei pelekai suvalgius kalmarą ar ešerį. Jei po 500 metų mano palikuonys išgyvens 20 metų ilgiau nei be GMO ir neturės kankintis gurgiančiu pilvu, tai man dzin kažkokia nereikšminga mutacija. Tegu jų dantys švyti tamsoje ar oda būna mėlyna - manęs tokia mintis visai negąsdina. Beje, GMO stengiamasi sukurti tokius, kad jie negalėtų turėti palikuonių ar kryžmintis su natūraliomis veislėmis. Pirmiausia, aišku, komerciniais sumetimais. Ir tai ne visada pavyksta ar apsimoka, bet progresuojame ta linkme, kad ateities GMO veislės visos bus bergždžios - pvz., augins nesudygstančias sėklas, gamins netinkamą kiekį chromosomų, nesugebės apsidulkinti ar pan..
vvv2 2013-09-18 11:30
rwc 2013-09-18 12:13
Ai ai, kokia išmintis - lyg čia kas nors nesuprastų, jog pinigai tėra tik mainų priemonė. Jie gali būti nors ir kriauklės, išplautos jūroje - kažkieno darbas yra jas rinkti ir taip padengti infliaciją bei kuriamų naujų produktų vertę. O jeigu tu nori dirbti prasmingesnį darbą, tai neabejotinai arba nori algos, arba iš ko nors vagi (pvz., gauni pašalpas), arba miršti badu. Biotechnologijų įmonės - komercinės įstaigos, ir jei jos gali išsilaikyti pačios, tai valstybei nėra poreikio specialiai joms spausdinti popierėlius, nebent nori nusiristi iki Bulbašijos ar Zimbabvės lygio. Normaliai valstybei kur kas naudingiau ginti gamintojų ir eksportuotojų interesus - leisti jiems užsidirbti, išlaikyti darbo vietas, importuoti kitose valstybėse sukurtas gėrybes ir sumokėti mokesčius. Tam ir yra technologijų patentai. Aišku, nekalbu apie dizaino ar idėjų patentus kaip telefono spalva, automobilio ratų forma ir t.t.. Pagaminau kažkokį produktą, visiems pasakiau, kokiu būdu, leidžiu jį ardyti ir tyrinėti. Kol rasi geresnį būdą pagaminti analogą ir jį pagaminsi - aš juo naudosiuosi ir juo sieksiu uždirbti, tarsi tai būtų mano paties susikonstruotas automobilis ar pasistatytas namas. Jei praeis kažkiek laiko ir niekas nesugebės manęs pamėgdžioti - vadinasi, arba patentas per platus, arba mano technologija vienintelė įmanoma bei jau atsipirkusi, todėl aš ją leidžiu naudotis visiems. O iš uždirbtų pinigų kūriau naujas technologijas, kurių ir tau niekas netrukdė kurti, jei turėjai pakankamai lėšų. Kas nepatinka? Tegu indai mažiau verkia, ir stato savo tyrimų centrus - o kas žino, gal jau pasistatė. Idealizuoju - neverta ieškoti sąžinės, kur sukasi dideli pinigai, bet idealiu atveju taip turėtų veikti.