Pasaulio gamtos fondas paskelbia liūdnus ir baisius duomenis: vien per pastaruosius 44 m. sunaikinta apie 60 proc. pasaulio gyvūnijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mindaugas.vaitiekūnas 2018-11-01 12:29
Kai sakiau, kad prasidės masinis gyvybės išmirimas, tai sakė, kad "per stipriai pasakyta". Na ok - jis jau prasidėjo Įdomūs laikai nusimato... Kažin grius visa sistema ir "sulaukėsim", ar vis gi rasim sprendimus į kamuojančias problemas?
vytautas50 2018-11-01 12:47
Monochamus 2018-11-01 12:50
Įvertinau kaip "neverta skaityti". Žinoma, tikrai ne todėl, kad pati problema nebūtų rimta, o todėl, kad šio teksto neapsiverčia liežuvis pavadinti "straipsniu". Kažkoks atpasakojimas laisvam stiliui, tinkantis nebent kaip delfio komentaras, bet ne atskiras staipsnis. Per tokius "straipsnius" paskui ir atsiranda "sugedusio telefono" efektai. Patarčiau skaityti originalą: https://www.worldwildlife.org/pages/liv ... eport-2018 Visų pirmą, tai sunaikinta ne "60% gyvūnijos", o 60% . (Net įvardijama: žinduoliai, paukščiai, žuvys, ropliai ir varliagyviai.) O tai labai keičia prasmę. Priežastys yra peržvejojimas, buveinių nykimas, tarša ir pan. Aišku, sutinku, kad tai susiję su "vartotojiškumu", bet ne vartotojiškumas yra priežastis. Nesirūpinimas aplinka ir neatsakingumas yra kertinės priežastys. Žmogus, kaip ir kiekvienas gyvūnas visada "vartos", tik yra skirtumas, ar vartojimas yra pavyzdžiui per lydiminę žemdirbystę, ar ekologinę, ar hidroponinę ir pan. Jei čia būtų leftistų hipių forumas gal ir ok, bet kitu atveju manau išmintingiausia laikytis objektyuvumo ir susilaikyti nuo savo interpretacijų rašant straipsnius. Tiesiog, dėl šventos ramybės, parašyti tas priežastis, kurias ir nurodė WWF, o skaitytojai, pagal savo pasaulėžiūri prisitemps prie "vartotojiškumų", "nedvasingumų" ir pan.
Monochamus 2018-11-01 13:07
Nežinau, ką vanduo kur rašė, šį trolį paprastai ignoruoju ir niekad neskaitau jo komentarų. Bet dėl "per stipriai pasakyta" šiuo atveju sutinku. Gyvybė niekur nedings ir neišmirs. Per savo ~4 milijardus metų egzistavimą gyvybė ne kartą kardinaliai pasikeitė ir, gali būti, kad dar ne kartą pasikeis. Tiesa sakant, visame kontekste, žmonija nieko ypatingo nedaro net keisdama klimatą ar atmosferą - ir iki žmogaus atmosferos sudėtis ir klimatas kelis kartus keitėsi irgi dėl gyvūnijos kaltės. (pavyzdžiui išplitusių augalų). Net jei ir visą žemę subombarduos branduolinėm bombom, vis tiek per laiką gyvybė atsistatys su naujom formom... Tad, mažiau susireikšminimo su ta "gyvybe"... Žmogaus egzistavimas apskritai visos gyvybės egzistavimo istorijoje tik labai nedidelis tarpsnis. Kalbant apie rūšinę sudėtį tai taip, dėl žmogaus tikrai labai drąstiškai keičiasi. Bet tai ne "gyvybė" miršta, o tiesiog neprisitaikiusios rūšys užleidžia vietą tom, kurios sugeba (ar sugebės) prisitaikyti.
Shinigami 2018-11-01 17:20
Vien per pastaruosius 4 milijardus metų sunaikinta apie 99,9% pasaulio gyvūnijos. Jei rimtai, tai gal net dar daugiau, nes paprasčiausiai ne visas kažkada egzistavusias rūšys dabar yra rastos (suakmenėjusios ar jų antspaudai). Pirmasis didžiausias masinis išmirimas įvyko kai išplito deguonį (kaip šalutini produktą) gaminančios bakterijos ir kiti organizmai. Tada visa žemės atmosfera buvo užnuodyta deguonimi ir visi organizmai kurie nesugebėjo prisitaikyti gyventi prie deguonies (ar net naudoti deguonį kvėpavimui) išmirė. Skaičiau kad prie Afrikos yra nedidelė izoliuota sala kurioje yra daug unikalių rūšių, kurios niekur kitur ne egzistuoja. Jei dabar ta sala paskęstu ir visos unikalios rūšys gyvenančios joje išnyktu. Žemei ir žmonijai poveikis butu nulinis. Absoliutus didelis ir apvalus nulis. Ypač žmonijai (jei neskaičiuoti žmonių kurie mėgsta egzotinius gyvūnus laikyti kaip naminius gyvūnėlius) butu visiškas nulis ir 99,9999% žmonių apie tai nežinotu ir jiems visiškai nerūpėtu. Iš vis žmogui rūpi ir įtaką daro tik žemės ūkyje auginami augalai ir gyvūnai, nes nuo jų priklauso maisto kainos ir gyvenimas. O gamta prisitaiko prie bet kokių pasikeitimu. Net jau išmirus 99,9% kažkada egzistavusioms gyvybės formoms, gamtai ir žemei vienodai. P.S. žmonėms taip pat vienodai. Jiems nei šilta, nei šalta kad tos rūšys išnyko ir be tokių straipsnių net nebūtu apie tai žinoję.
mindaugas.vaitiekūnas 2018-11-01 19:17
Aš irgi esu tokio pat požiūrio - anksčiau ar vėliau išmirsim ir jeigu tik dar liks laiko gal būt Žemėje užgims naujos gyvybės formos. Bet yra vienas bet! Kiek yra žinoma, per visą Žemės egzistavimą, žmogus yra vienintelė protinga ir "universali" gyvybės forma. T.y. tik žmogus išsivystė iki tokio lygio, kad tapo sąmoninga būtybe gebančia ne tik ėsti ir daugintis, bet ir tyrinėti, fantazuoti, o fantazijas paverst tikrove: kurti dalykus pranokstančius bet kurios kitos mums žinomos gyvybės formos kūrinius. Tai žmogus atrado mokslą, pradėjo tyrinėti visatą, pradėjo gamintis sudėtingus technologinius įrenginius tiems patiems tyrimams, savo buičiai gerinti. Tik žmogus bando įminti visatos paslaptis, tik jis bando perprasti savo egzistencijos reikšmę. Tad klausimas čia ne toks ar Žemėje po kokio nors masinio išmirimo dar kartą užgims gyvybė. Klausimas ar ji bus tokia pat protinga ir gabi kaip kad žmogus?
Shinigami 2018-11-04 08:52
Nepilnai parašei. Dabartinė karta išmirs, bet žmonija ir toliau gyvens. Pagal dabartini žmonių išplitimą ir išsivystymą, greičiau žemėje liks tik bakterijos ir žmonės, nei žmonės išmirs prieš išmirštant kitoms gyvybės formoms. Net branduolinis karas nesunaikintų žmonijos. Nes dalis žmonių yra pasiruošę slėptuves. Kad ir koks karas bebūtu, visi ginklai bus koncentruoti į tam tikrus taikinius, o ne atsitiktinai atakuos bet kuria žemės vieta. Dabar išnaikinti žmonija yra tas pats kas sunaikinti gripo virusą.
iPienius 2018-11-04 11:16
bet ir pati zeme nera amzina. ateis laikas, kai nebegales egzistuoti skystas vanduo pavirsiuje (kuris reikalingas visoms gyvybes formoms), nes bus per karsta, o veliau ir pati saule "mirs".
Xdmin 2018-11-04 12:25
Zmoniu egzistavimui Zeme nebus kritiskai svarbi.
Kibirelis 2018-11-04 22:46
Jūs čia rimtai? Negi nei kiek neskauda širdies, kad žmogus dėl savo poreikių sunaikina ištisas rūšis, kurios evoliucionavo per begalę metų? Kiekviam, kuris prisidėjo prie 10 paskutinių rūšies egzempliorių sunaikinimo, skirčiau mirties bausme.