Ekspertai: nežabotas vartojimas pražudys civilizaciją

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Tetija 2010-01-19 21:18
neworld, atsakinėjau konkrečiai į šitą tavo posto dalį, ir kalbėjau būtent apie kainas. "Tikra tiesa, nes juk kažkur uždirbtus pinigus turime suvartoti, o kai bus gaminama ekologiška ir patvari produkcija (tačiau brangi), tai mes suvartodami tuos pačius pinigus gamtą teršime mažiau." O kas ten kalba apie populiacijos mažinimą.. tai negalima daryti 2->1, logiškiau būtų 2->2, ir laukti, kol pusė išmirs tragedijose. Nes kitaip bus tokia situacija kaip lietuvoje: 5dalis dirbančiųjų išlaiko likusius gyventojus. Bet sutinku, kad mūsų yra biški per daug.
Analog 2010-01-19 21:27
Apgailetini svaiciojimai daugiau nei puses cia komentuojanciuju komentaruose. Verkia del visko, kuro, per didelio zmoniu kiekio, maisto svaistymo ir t.t. Pradekit nuo saves, nenaudokit elektros, valgykit tiek, kad tik skura ant kaulu laikytusi, verciau koki bangladesieti pamaitinkit, kokiam kinieciui suni paaukokit, jis juk zmogus, taip pat iskastruokit visus vyrus Vercia is koto mane tokie pasiulymiai. Visi tik sedint prie PC tokie gudrus. Straipsnis tai isvis kazkokiu samokslininku parasytas. Global warming ir visas kitas meslas. Uuuuuu bijokit dabar visi Atsibuskit, reikia burgeriu daugiau, bus tu burgeriu, reikia suniui edalo, bus, o kad ten kazkas kitoj pusei badauja tai man nusispjaut. Gal as ir ziaurus, bet ka jus realiai padaret ju labui? Paverket cia forume? Tuoj bus daugiau negu 10 mlrd. zmoniu pasauli? Na gerai, kol Lietuvoj gyvens lietuviai, tol man gerai. Tie gales daugiau iskastiniu istekliu mum iskasti, aisku tuo paciu ir sau...
efkava 2010-01-19 21:31
Pvz Marijampolės pieno koncervai, kai dar nebuvo ekonominės krizės gamino max kiekį produktų, o dabar pilni sandėliai tik etiketes užklijuoja su datom jei kažkokį kiekį išleidžia į apyvartą, ir gyvena, vargo nemato.
Tetija 2010-01-19 21:34
to Analog Ką čia šneki, aš už natūralią atranką, ir manau, kad jei žmonės neprasimano sau maisto, tai gal pats laikas jiems išnykt? O tai tiksliai, jau gaunas jie kaip šuniukai, kol maitini tol gyvena. Kas tai..? O dėl vartojimo, jau sakiau, ir tau asmeniškai galiu pasakyt: neįmanoma kažko nedaryt, kai esi apsuptas pagundų. Ta prasme įmanoma, bet tam reikia stiprios valios, kurios niekas šioje vartotojiškoje visuomenėje nevysto. Be to niekas neverkia, tik aptarinėja. Jei tau tai atrodo nereikalinga ir erzinana, tai jau gali nustot skaityt komentarus:)
Analog 2010-01-19 21:40
Na as tiesiog surinkau jusu perliukus, o siaip tai diskusija apie nieka, nebutu viso to vartojiskumo, tai ir prie PC retas turbut sedetu. Jei zmogus neprasimanys maisto, tai jis siaip ar taip numirs. Aisku galima taikyti pavyzdi, kaip Vakarai remia Afrika, ne tada tas isgyvenes ir ipratintas tinginiauti individas greiciausiai bus ispjautas kokiam ju gauju kare, kur neva "pilietinis" arba paskleis AIDS. Tokia realybe, nesugebi prasimaitint - isnyksti.
neworld 2010-01-19 21:41
Tetija bet juk susiduriame su paprasta žmogiškąją problema - pinigais. Jeigu Tu nesinaudosi tomis pagundomis, tai kur dėsi pinigus? Kaip minėjai, jeigu gamintų maisto kiek reikia, ir jis pigesnis bus, tai ką žmonės darys su pinigų pertekliumi? Visi žmonės vartoja kiek uždirba. Vadinasi reikia kelti kainas. Man įdomu būtų pažiūrėti, kaip gyventų amerikiečiai, jeigu už kurą mokėtų tiek pat, kiek ir mes.
Tetija 2010-01-19 21:49
Nežinau.. matai, mažiau pagamintų, mažiau uždirbtų tikriausiai, nes ūkis pasidarytų vos ne natūrinis.. Na yra sanaupos, be to žmonės keliauja, kažką kuria ir pan. Nebūtina visko orientuoti į vartojimą. Be to tirkai niekada nebus taip, kad visi gyvens gerai. Gal kokioj idealistinėj teorinėj visuomenėj taip ir yra, bet realybė į to mažai paiso. Visada didžioji dauguma bus neturtingieji bei vidurinė klasė. to Analog, tau niekas nesako, kad mes ne vartotojiškos visuomenės subjektai. Negi tu niekada nesi buvęs kažkuo nepatenkintas ką vieki gyvneime, bet to nekeitęs. O dalintis mintimis tau beprasmiška, mums - malonu. Taip kad koks tau skirtumas.
Analog 2010-01-19 22:03
Nereikia krypti i asmeniskus, visi turi problemu, bet nereikia del ju apkaltinti "storu" amerikonu
neworld 2010-01-19 22:06
Tai kad uždirbtų tiek pat, jeigu žmonės nupirktų daugiau, o gal net ir pelnas didesnis būtų. Be to, keliavimas ir kūryba taip pat yra vartojimas. Keliavimui reikia kuro (antraip tau nereikėtų sutaupytų pinigėlių), kūrybai reikia medžiagų
Tetija 2010-01-19 22:09
iš kur čia sugalvojai kad kažkas kažką kaltina, nežinau, bet matyt čia jau tavo problemos:D o į asmeniškumus nukrypai tu pirmas sakydamas, kad mes, forume rašantys, patys turime nustot vartot ar kažką. Tik norėjau kad suprastum, jog tai nelabai priklauso nuo norų. Čia tu sakai: daugiau nebepirk šito maisto produkto, tau to iš tikro nereikia. Tikrai manai, aš sau šito nesu kartojus, prieš įsidėdama jį į pirkinių krepšelį?:)
Tetija 2010-01-19 22:15
to neworld. Na žinai, kai valgai tai irgi vartoji rašydami žodžius vartotojiška visuomenė turima omeny, kad visuomenės individai lengvai suviliojami reklamos, ypatingai lengvai pasiduoda pagundos, suvartoja, ir toliau ieško naujos pagundos, naujovių ir pan. O vat kaip maitinimasis, saikingas kenksmingų dalykų vartojimas (pvz saldumynų), knygų pirkimas, savęs meninis išreiškimas, mokslas, kelionės į kitas kultūras, pailsėt.. nemanau, kad tai yra vartotojiška ta prasme. O dėl pelno, jei reiktų pagamint mažiau, tai automatiškai mažiau žmonių ir dirbtų, arba šiek tiek mažiau, bet ir gautų šiek tiek mažiau:) Bet čia komplikuota tema, nelabai noriu gilintis, nes tikrai nežinau, kokią dalį žmogaus darbas atlieka šioje techninėje visuomene, ir kas nutiktų, jei gaminama būtų mažiau..
Analog 2010-01-19 22:20
Skamba kaip kaltinimas... As nesuprantu zmoniu, kurie nueje i parduotuve gali apsipirkti ir tame mato problema, kad zmonija perdaug vartoja. Turbut daugumai pagalvojus apie ta vartojima pries akis iskyla storas zmogysta, slamsciantis mesaini, ka galiu pasakyti... Zmones visada tenkino savo uzgaidas ir visada turejo ydu.
Tetija 2010-01-19 22:40
Nežinau, ta citata ne mano, o maniau man sakai:) Na o aš matai problemą tame, kad perku tai, kas man kenkia, ko man nereikia, kas mane padaro prekybos tinklų... am, nežinau žodžio. O visada turėjo užgaidų, visada turėjo ydų, bet ne visada turėjo galimybių jas realziuoti
Analog 2010-01-19 23:00
Na tada jus esate bevale, nors jei jau taip snekat, tai gal yra tos valios uzuomazgos
Tetija 2010-01-19 23:03
Aš tik žmogus. Kaip ir tu pats.
neworld 2010-01-19 23:33
Ko jūs per gyvanate? Žmogus toks sutvėrimas, kuris dirbs kuo daugiau, kad galėtų kuo daugiau išleisti, nes taip galės pasirodyti kietesnis prieš kitus. Vietoj to, kad oligarchai investuotų į žalias technologijas, jie geriau nusipirks patį galingiausią važiuojanti lėktuvą be sparnų.
Tas_pac 2010-01-20 02:24
Aš tai tikiuosi kad civilizacija gėdingai žlugs, nes man dabartini bukumo kultas kelia pasišlykštėjimą. Bus bent pamoka sekančioms civilizacijoms.
DJ_LFS 2010-01-20 03:36
reik visu pirma uzdraust gaminti blogos kokybes daiktus, kuriuos tik nusipirkus norisi jau ismest
rwc 2010-01-20 03:53
Būtent: reikia uždraust gamint blogos kokybės daiktus. Šiaip, nematau, ko verkti. Tas 28% išleistos sumos ūgtelėjimas dar nereiškia 28% daugiau sudegintos naftos, 28% daugiau išmestų hamburgerių ar pan.. Kylančios ekonomikos, investicijos į tyrimus, poilsį, santaupos, galų gale - brangesnių prekių vartojimas, pvz, ekologiškų daržovių. Labiausiai pasiturinčios valstybės labiausiai kelia efektyvumą ir mažina taršą. Todėl greit sulauksim laiko, kai 90% gyventojų gyvens ekologiškuose miestuose, kai komforto lygis bus toks, kad nebebus prasmės konkuruoti dėl naujos mašinos, kad prestižo reikalas bus recyclinti 2m. senumo trantą ir girtis, kad naujo variklis suėda 10% mažiau kuro, o portatyviniam telikui ištisai burgzti pakanka iš kolektoriaus įkrauti mobilaus batareiką. Išmoksime efektyviai panaudoti natūraliai iššvaistomą energiją. Žmonių skaičius taip pat sustos, kai neliks didelių atsilikusių regionų. Kaip tik skatinsim gimstamumą, nes žmogus nebenorės apsikrauti vaikais ir nustoti tobulėti profesiškai, aukoti laisvalaikį (juk gimstamumas šoka sunkmečiais). Tereikia netrukdyti progresui. Ale labiausiai prajuokino vienas iš studijos autorių pasiūlymų: Atseit, jei kines iš laukų suvarysim į gamyklas, o kinus - išsiųsim sėti ryžių, tai ir bus sprendimas?
mariux88 2010-01-20 14:28
Manau tokiu atveju daugelis isvis be darbu liktu o kaip gyvensi be darbo.O dideli pinigai pas ka buvo pas ta ir liktu.Beto manau kad jei parduoda reiskia kazkam reikia o tie kas neparduoda tie ilgai neissilaiko,o maisto tikrai gi maziau gaminti nereikia gi kiek badaujanciu jau geriau surastu budu kaip geriau isparduoti ta kas prigaminama.O su dirbtinu spaudimu gautus taip kad susispausti tektu tik silpniausiems nereiksmingiausiems zmonem,turbut daugelis noretu susispausti kitu saskaita O del blogos kokybes daiktu tai nebent jei daugiau ir pigesniu butu prigaminta kokybisku daiktu