Išrinktųjų klubas – kurios šalys pripažįsta Taivano nepriklausomybę? Jų yra daug mažiau nei manote  ()

Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitas Taivane antradienį ne tik sulaukė Kinijos grasinimų ir sankcijų, bet ir sukėlė klausimą, kokia yra kitų šalių pozicija, kalbant apie Taivaną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficialiai vadinamas Kinijos Respublika (ROC), Taivanas yra kelių salų teritorija vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje, kurioje gyvena 23,78 mln. žmonių. Taivanas nuo 1949 m. išlaikė atskirą nuo žemyninės Kinijos vyriausybę ir ne kartą pažadėjo, kad ginsis nuo bet kokios galimos Kinijos agresijos.

Taivano suverenitetas sukėlė įtampą su Kinija, kurios vyriausybė pripažįsta salą ne kaip nepriklausomą šalį, o kaip sukilėlių provinciją.

Kinija neatmetė galimybės panaudoti karinę jėgą prieš salą, o Gynybos ministerija neseniai pareiškė, kad „nedvejodama pradės karą“, pranešė „Agence France-Presse“. Kinija vykdo daugybę karinių pratybų Pietų Kinijos jūroje Pelosi kelionės į Aziją metu.

JAV oficialiai nepripažįsta Taivano kaip nepriklausomos šalies pagal vienos Kinijos politiką, tačiau ne kartą pažadėjo padėti salai apsisaugoti nuo galimų išpuolių. JAV pripažino Taivano nepriklausomybę 30 metų po Kinijos pilietinio karo, remiantis „World Population Review“, kol Vašingtonas oficialiai nutraukė ryšius su Taivano sostine Taipėjumi ir 1979 metais paskelbė apie diplomatinius santykius su Pekinu.

Tačiau pasaulyje yra išskirtinis ir nedidelis pasaulio valstybių klubas, kurios oficialiai pripažįsta Taivaną suverenia šalimi. Štai šios 14 valstybių:

Belizas, Haitis, Esvatinis, Vatikanas, Hondūras, Maršalo salos, Nauru, Palau, Paragvajus, Sent Kitsas ir Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsentas ir Grenadinai, Tuvalu ir Gvatemala.

 

2002–2005 m. Nauru trumpam nustojo pripažinti Taivaną nepriklausoma šalimi, o Sent Lusija tą patį padarė 1997–2007 m.

Po Kinijos pilietinio karo, kuris su pertraukomis truko nuo 1927 m. rugpjūčio mėn. iki 1949 m. gruodžio mėn., Kinijos ir Taivano vyriausybės tvirtino, kad yra teisėta Kinijos vyriausybė.

Tai prasidėjo po to, kai nacionalistinė Taivano vyriausybė iš pradžių buvo laikoma tikrąja Kinijos vyriausybe, nes ji buvo vyriausybė, prieš tai, kai 1949 m. Kinijos komunistų partijos (KKP) armija išvijo Kinijos nacionalistinę vyriausybę į Taivaną.

 

Todėl Taivanui buvo suteikta Kinijos vieta Jungtinėse Tautose ir jį pripažino daugelis JT šalių. Tačiau Kinijos komunistų partija, kuri ir toliau valdė žemyninę Kiniją, pateikė įrodymų, kad nacionalistinė vyriausybė, pabėgusi į Taivaną, nebuvo teisėta Kinijos vyriausybė, nes daugiau nei 98 procentai Kinijos piliečių gyveno žemyne ​​– apie 540 mln. 1950 m., palyginti su tik 8 mln. Taivane.

Šie teiginiai galiausiai paskatino JT pakeisti savo pripažinimą iš Taivano į Kinijos Liaudies Respubliką (KLR). Dėl to 1971 m. JT „išmetė“ Kinijos Respubliką iš organizacijos ir Saugumo tarybos (Taivaną) ir pripažino KLR oficialia Kinijos vyriausybe.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()