Svaiginamo gylio paslaptingoji Kinijos „dangiškoji duobė“ – gilesnė net už daugumą dangoraižių (Foto, Video)  ()

Duobėje auga daugybė retų augalų ir gyvūnų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1994 m. specialistų pirmą kartą aptiktą giliausią pasaulyje smegduobę galima rasti Fengjie apygardoje, Čongčingo savivaldybėje, Kinijoje. Xiaozhai Tiankeng arba Xiaozhai dangiškoji duobė yra maždaug 537 metrų skersmens ir nuo 511 iki 662 metrų gylio – palyginimui Pasaulio prekybos bokšto Niujorke aukštis siekia 541 m.

Beveik vertikalių sienų geologinės ypatybės tūris yra didžiulis - 119,349 milijono kubinių metrų. Per smarkias liūtis kartais galima pamatyti krioklį, besileidžiantį stačiomis skylės sienomis. Struktūra yra dviguba, tai reiškia, kad ją sudaro du skirtingi dubenys, išskaidantys jį į du sluoksnius, kurių kiekvienas yra daugiau nei 300 metrų gylio.

 

Difengo urvas, kurio viršuje yra smegduobė, buvo suformuotas galingos požeminės upės. Šią upę dabar galima pamatyti duobės gilumoje, kur ji per vidines urvų sistemas neša skaidrų vandenį.

Upė teka maždaug 8,5 kilometro nuo požeminio Tiandzingo plyšio tarpeklio, kol pasiekia dienos šviesą prie vertikalios Migong upės uolos, kur požeminė vandens sistema sudaro 46 metrų aukščio krioklį.

Xiaozhai smegduobės gelmėse yra 1 285 registruotų augalų rūšys, sukuriančios savo klestinčią, unikalią ir retą ekosistemą. Duobėje gyvena reta medžių rūšis dviskiautis ginkmedis (Ginkgo biloba), taip pat retų gyvūnų rūšių, tokių kaip dūminis leopardas (Neofelis nebulosa), kurių laukinėje gamtoje yra mažiau nei 10 000.

Didelėje karstinėje zonoje esanti smegduobė sudaryta iš triaso laikotarpio kalkakmenio, randamo tirštuose grynuose blokuose. Manoma, kad jis susiformavo palaipsniui per pastaruosius 128 000 metų, todėl palyginti su kitomis smegduobėmis yra gana jaunas.

 

Tiesą sakant, Kinijoje yra daugybė smegduobių, paprastai vadinamų „tiankeng“. Žodis tiankeng kinų kalba reiškia „dangiškąją duobę“ arba „dangaus skylę“ ir reiškia labai specifinę geologinių struktūrų grupę.

Kad būtų tiankengas, smegduobė turi būti bent 100 metrų gylio ir pločio, o per dugną tekėti upė. Visi tiankengai yra sudaryti iš karbonatinių uolienų, išskyrus dvi Venesuelos struktūras, kurias sudaro smiltainis. Jie susidaro karstinio proceso metu, kai jų sudėtis yra karbonatinė uoliena, ir sufuzijos procesą, kai jie pagaminti iš smiltainio.

 

Sąlygos, reikalingos tiankengo susidarymui, yra labai specifinės, todėl jų formavimasis yra retas. Uoliena turi būti virš jūros lygio ir stora, be priemaišų sluoksnių. Šioms struktūroms suformuoti taip pat reikalingas stiprus lietus, o tai savo ruožtu padeda formuotis jų požeminėms upėms.

Nors terminas reiškia bet kurią smegduobę pagal šiuos kriterijus, iš 75 nustatytų 50 didžiausių yra Kinijoje, todėl kiniškas terminas tapo įprastu tokių struktūrų pavadinimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()