Palydovų duomenis apie Antarktidą ištyrę mokslininkai pateikė ataskaitą: tokių reiškinių neregėjo nuo 1979-ųjų  ()

Šių metų vasarį Antarktidos jūros ledo plotas buvo mažiausias per 44 metus, t. y. nuo 1979 m., kai pradėtas stebėjimas palydovais. Žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos, ledo plotas pietų ašigalyje per daug nesikeičia, bet priešingame ašigalyje – Arktyje jo mažėja, o tai, savaime, suprantama turi įtakos ledo plotui pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mažiausias jūros ledo plotas aplink Antarktidą užfiksuotas 2023 m. vasario 21 d. – jis buvo 1,79 mln. kvadratinių kilometrų, rašo scitechdaily.com.

Šis 130 tūkst. kvadratinių kilometrų skirtumas mažesnis už 2022 m. vasario 25 d. skelbtą tuometinį mažiausią ledo plotą; šis plotas prilygsta maždaug Niujorko valstijos dydžiui. Mokslininkai jau antrą kartą užfiksuoja, kad ledo plotas – mažesnis nei 2 mln. kvadratinių kilometrų.

Pateikiamame žemėlapyje pavaizduotas ledo plotas tą dieną, kai buvo užfiksuotas rekordiškai žemas jo lygis. Norėdami nustatyti ledo plotą, NASA mokslininkai perkelia palydovų duomenis į kvadratėliais suskirstytą langą, tada susumuoja langelių, kuriuose yra bent 15 proc. ledo, plotą. Geltona linija rodo vidutinį ledo plotą 1981–2010 m. vasario mėn. Pusė ploto buvo didesnė už geltoną liniją, pusė – mažesnio.

Atsižvelgiant į kasmetinius svyravimus, iki 2016 m. jūros ledo plotas Antarktidoje visais mėnesiais šiek tiek didėjo, o nuo 2016-ųjų buvo užfiksuotas mažiausias ledo plotas – 2017 m., 2022 m. ir šiais metais.

 

„Kalbama, kad nuo 2016 m. Antarktidoje ledo plotas mažėja ir kad taip vyksta dėl pasaulinio klimato atšilimo, t. y. pastebimas kasmetinius svyravimus pranokstantis ledo ploto mažėjimas“, – aiškino Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro mokslininkas Waltas Meieris. – Vis dėlto šiuo metu dar sunku tiksliai pasakyti, ar tai tikras [ledo ploto] pokytis, ar visgi laikinas daugiametis svyravimas.“

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: