Planetai grasina pražūtis. Nė vieną rugsėjį Antarktidoje nebuvo taip blogai  ()

Rugsėjo viduryje jūros ledo kiekis Antarktidoje pasiekė rekordiškai žemą lygį, rodo Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro palydovinės nuotraukos, skelbia leidinys „Insider“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-22 Planetai grasina pražūtis. Nė vieną rugsėjį Antarktidoje nebuvo taip blogai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abiejuose Arkties ir Antarktidos pusrutuliuose jūros ledo – vandens, kuris užšąla jūros paviršiuje – kiekis mažėja.

Antarktidoje jūros ledo kiekis šįmet bent du kartus pasiekė rekordines žemumas po 2017 ir 2022 m., kai buvo užfiksuoti rekordiniai minimumai.

„Tai taip smarkiai skiriasi nuo visko, ką esame matę, kad beveik pribloškia“, – BBC prisipažino Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro vyresnysis mokslininkas Walteris Meieris.

Mokslininkai įspėja, kad toks nestabilumas Antarktidoje gali atnešti ilgalaikių pasekmių Žemės klimatui, priversti pakilti pasaulinę temperatūrą, o tai gali stumti žmoniją į pražūtį.

Suprasti klimato krizės Antarktidoje mastą mokslininkams buvo sudėtinga. Šis regionas yra 1,5 karto didesnis už JAV, be to, apie jį trūksta istorinės informacijos.

„Kai prieš 30 metų pradėjau tyrinėti Antarktidą, niekada nemaniau, kad ten gali pasitaikyti ekstremalių orų reiškinių“, – BBC tvirtino Ekseterio universiteto glaciologas profesorius Martinas Siegertas.

Tačiau panašu, kad mokslininkai keičia savo nuomonę.

Antarktidą pasaulinis atšilimas paveikė įvairiais būdais – nuo XX a. šeštojo dešimtmečio temperatūra čia rekordiškai pakilo 3,2 laipsnio pagal Celsijų (37,76 laipsnių pagal Farenheitą), t. y. virš trijų kartų daugiau nei vidutiniškai pasaulyje.

 

Antarkties vandenynas taip pat šyla sparčiau nei likusi pasaulio dalis, o jos ledo šelfai tirpsta šešis kartus greičiau nei 1980-aisiais, teigia Antarkties ir Pietų vandenyno koalicija.

Nuo XX a. pradžios jūros ledo būklė regione labai pasikeitė. XX a. pradžioje sumažėjęs jo kiekis vėl ėmė augti, o pastaraisiais metais buvo užfiksuoti ir rekordiškai dideli, ir rekordiškai maži ledo kiekiai, vasario mėnesį pranešė BBC. Pavyzdžiui, 2018 m. NASA ataskaitoje teigiama, kad kai kuriose regiono dalyse ledo daugėja.

 

Tačiau pastarojo meto rekordinės žemumos kelia susirūpinimą.

Žurnale „Nature“ paskelbtoje ataskaitoje pastarojo meto rekordiškai mažas jūros ledo plotas siejamas su vandenyno temperatūros kilimu, teigiant, kad ledas iš esmės tirpsta iš apačios.

Ataskaitos bendraautoriai Edas Doddridge'as ir Ariaanas Purichas Australijos televizijai „ABC News“ sakė, kad šiemet jūros ledo lygis yra maždaug 930 tūkst. kvadratinių mylių mažesnis už didžiausią ledo plotą, kuris paprastai būna rugsėjo mėnesį, ir kad šie pokyčiai gali būti negrįžtami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()